Vesti
Kultura

„Ribarske svađe“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici

Predstava „Ribarske svađe“ u režiji Milana Karadžića večeras će premijerno biti izvedena pred publikom u Gračanici. Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić, rekao je da mu je posebno zadovoljstvo da ponovo sarađuje sa proslavljenim rediteljem, te da se njegovo iskustvo i znanje pokazalo kao dobitna kombinacija.

„Ribarske svađe“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici
Konfrencija u Domu kulture u Gračanici (Foto Kim)

Komad „Ribarske svađe“ Karla Goldonija je priča iz malog mesta. Reditelj Milan Karadžić je radnju priče prilagodio šezdesetim godinama dvadesetog veka, „kako bi se osetila bliskost vremena“. I prevod je sa splitskog prebacio na crnogorsko narečje.

„Činilo mi se da bi bilo bolje, prijamčljivije i savremenije za publiku danas, i da ima lakše konotacije nešto što nije umotano u neke kostime i u neki dekor Italije i renesanse“, kazao je Karadžić.

Prethodna predstava koju je radio sa Prištinskim pozorištem, "Ženidba", jedna je od najigranijih i najpopularnijih predstava u protekle dve godine. Karadžić očekuje da će i ovo biti predstava koja će se igrati često i pred punom salom.

„Nebojša Gromilić radio je scenski pokret, borbe, tuče i plesove. Saša Lokner radio je sjajnu muziku, Dragica Laušević radila je kostime“, kazao je Karadžić i pohvalio Dom kulture u Gračanici koji, prema njegovim rečima „ima mogućnosti da se u njemu predstave igraju kao u Beogradu“.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić, rekao je da mu je posebno zadovoljstvo da nakon predstave „Ženidba“ koja će uskoro obeležiti svoje jubilarno 50 rekordno igranje, NPP ponovo srađuje sa rediteljem Milanom Karadžićem, te da se njegovo iskustvo i znanje pokazalo kao dobitna kombinacija.

„Ne mislim, nisam ni uveren nego znam, pošto sam gledao predstavu da će ovo biti još uspešnija predstava i nadam se da će nam okolnosti dozvoliti da i ona kao i `Ženidba` ima svoj dug i uspešan život“, kazao je Radonjić.

Glumac Nemanja Oliverić koji igra u Pozorištu „Boško Buha“, kazao je da su se u predstavi bavili emocijama kojih čovek ne može da se otrese lako, a to su ljubomora i sujeta.

„Kada je čovek ljubomoran i uvređen, kada mu je sujeta povređena onda je sklon da pravi neku drugu sliku realnosti, svog života i da se bori sa tim. Misim da su nas u tim međuljudskim odnosima, te stvari vodile kroz likove, i to je zapravo ono što je najiteresantnije i što je smešno. I zato će ovo biti komedija, i ljudi će se prepoznati u tim situacijama, mislim da će se zabaviti na taj način gledajući sebe kroz nas“, rekao je Oliverić.

Glumica Anika Grujić kazala je da je imala odličnu saradnju sa rediteljem i gostujućim glumcima.

„Nemam nijednu sumnju, niti dilemu i mislim da imamo odličnu predstavu i to sam sinoć osetila. Svi smo uzbuđeni i radujemo se“, rekla je glumica.

Pored Nemanje Oliverića, u predstavi „Ribarske svađe“ gostuje i glumac Uroš Jovčić, takođe član ansambla pozorišta Boško Buha.

Ovo će biti prva od sedam premijera koliko Narodno pozorište u Prištini planira da izvede u 2021. godini, kazao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

„Počinjemo sa `Ribarskim svađama` večeras, nakon toga 9. februara igraćemo `Antigonu` po Sofoklu u režiji Nenada Todorovića, 24. februara očekuje nas predstava `Placebo` Aleksandra Jugovića u režiji Isidore Goncić. Nakon toga, predstava koju radimo u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Narodnim Pozorištem u Nišu `Deobe` Dobrice Ćosića u režiji Juga Radivojevića, a do kraja prolećnog dela sezone očekuje nas i predstava `Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji` u koprodukciji sa Kruševačkim pozorištem koju režira Igor Vuković i Sterijini `Ajduci` u režiji Anđelke Nikolić, koji radimo u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem“, naveo je Radonjić.

Glumačku ekipu u predstavi „Ribarske svađe“ čine: Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Srna Đenadić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Baćić, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić, Branko Babović i Ivanka Simić.

Predstava „Ribarske svađe“ biće premijerno izvedena večeras u 19 časova, a cena ulaznice je 250 dinara.

Nakon premijernog igranja u Gračanici predstava će biti izvedena i pred publikom u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.

 Ostale vesti

Antigona, raskoš na sceni

Još jedna sjajna predstava Nenada Todorovića, reditelja Narodnog pozorišta u Prištini. Večeras je premijerno izvedena dugo očekivana "Antigona". Ova Sofoklova antička tragedija praćena je bogatim kostimima, scenografijom, songovima i orkestrom na bini.

  • 08.05.2021
’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021