Vesti
Kultura

„Ribarske svađe“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici

Predstava „Ribarske svađe“ u režiji Milana Karadžića večeras će premijerno biti izvedena pred publikom u Gračanici. Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić, rekao je da mu je posebno zadovoljstvo da ponovo sarađuje sa proslavljenim rediteljem, te da se njegovo iskustvo i znanje pokazalo kao dobitna kombinacija.

„Ribarske svađe“ večeras premijerno pred publikom u Gračanici
Konfrencija u Domu kulture u Gračanici (Foto Kim)

Komad „Ribarske svađe“ Karla Goldonija je priča iz malog mesta. Reditelj Milan Karadžić je radnju priče prilagodio šezdesetim godinama dvadesetog veka, „kako bi se osetila bliskost vremena“. I prevod je sa splitskog prebacio na crnogorsko narečje.

„Činilo mi se da bi bilo bolje, prijamčljivije i savremenije za publiku danas, i da ima lakše konotacije nešto što nije umotano u neke kostime i u neki dekor Italije i renesanse“, kazao je Karadžić.

Prethodna predstava koju je radio sa Prištinskim pozorištem, "Ženidba", jedna je od najigranijih i najpopularnijih predstava u protekle dve godine. Karadžić očekuje da će i ovo biti predstava koja će se igrati često i pred punom salom.

„Nebojša Gromilić radio je scenski pokret, borbe, tuče i plesove. Saša Lokner radio je sjajnu muziku, Dragica Laušević radila je kostime“, kazao je Karadžić i pohvalio Dom kulture u Gračanici koji, prema njegovim rečima „ima mogućnosti da se u njemu predstave igraju kao u Beogradu“.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić, rekao je da mu je posebno zadovoljstvo da nakon predstave „Ženidba“ koja će uskoro obeležiti svoje jubilarno 50 rekordno igranje, NPP ponovo srađuje sa rediteljem Milanom Karadžićem, te da se njegovo iskustvo i znanje pokazalo kao dobitna kombinacija.

„Ne mislim, nisam ni uveren nego znam, pošto sam gledao predstavu da će ovo biti još uspešnija predstava i nadam se da će nam okolnosti dozvoliti da i ona kao i `Ženidba` ima svoj dug i uspešan život“, kazao je Radonjić.

Glumac Nemanja Oliverić koji igra u Pozorištu „Boško Buha“, kazao je da su se u predstavi bavili emocijama kojih čovek ne može da se otrese lako, a to su ljubomora i sujeta.

„Kada je čovek ljubomoran i uvređen, kada mu je sujeta povređena onda je sklon da pravi neku drugu sliku realnosti, svog života i da se bori sa tim. Misim da su nas u tim međuljudskim odnosima, te stvari vodile kroz likove, i to je zapravo ono što je najiteresantnije i što je smešno. I zato će ovo biti komedija, i ljudi će se prepoznati u tim situacijama, mislim da će se zabaviti na taj način gledajući sebe kroz nas“, rekao je Oliverić.

Glumica Anika Grujić kazala je da je imala odličnu saradnju sa rediteljem i gostujućim glumcima.

„Nemam nijednu sumnju, niti dilemu i mislim da imamo odličnu predstavu i to sam sinoć osetila. Svi smo uzbuđeni i radujemo se“, rekla je glumica.

Pored Nemanje Oliverića, u predstavi „Ribarske svađe“ gostuje i glumac Uroš Jovčić, takođe član ansambla pozorišta Boško Buha.

Ovo će biti prva od sedam premijera koliko Narodno pozorište u Prištini planira da izvede u 2021. godini, kazao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

„Počinjemo sa `Ribarskim svađama` večeras, nakon toga 9. februara igraćemo `Antigonu` po Sofoklu u režiji Nenada Todorovića, 24. februara očekuje nas predstava `Placebo` Aleksandra Jugovića u režiji Isidore Goncić. Nakon toga, predstava koju radimo u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Narodnim Pozorištem u Nišu `Deobe` Dobrice Ćosića u režiji Juga Radivojevića, a do kraja prolećnog dela sezone očekuje nas i predstava `Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji` u koprodukciji sa Kruševačkim pozorištem koju režira Igor Vuković i Sterijini `Ajduci` u režiji Anđelke Nikolić, koji radimo u koprodukciji sa Sterijinim pozorjem“, naveo je Radonjić.

Glumačku ekipu u predstavi „Ribarske svađe“ čine: Nebojša Đorđević, Anika Grujić, Srna Đenadić, Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Baćić, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić, Branko Babović i Ivanka Simić.

Predstava „Ribarske svađe“ biće premijerno izvedena večeras u 19 časova, a cena ulaznice je 250 dinara.

Nakon premijernog igranja u Gračanici predstava će biti izvedena i pred publikom u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku.

 Ostale vesti

Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021