Vesti
Kultura

„Ribarske svađe”, komedija naravi

Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici, gostovalo je na Belefu s predstavom „Ribarske svađe” na Kalemegdanskom platou kod „Pobednika”. Adaptaciju je uradila Ivana Dimić, a režiju Milan Karadžić.
„Ribarske svađe”, komedija naravi
Iz predstave Ribarske svađe (Foto Kim arhiva)

Goldonijev komad svetsku premijeru imao je na Karnevalu u Veneciji 1762. godine, a autor je svoje karaktere pronašao u obližnjem malom ribarskom mestu.

Reditelj Karadžić radnju ove komedije iz renesansnog vremena smestio je u šezdesete godine 20. veka. On podseća da se Goldoni bavi sudbinom malog siromašnog čoveka.

"Mladi, koji gaje ljubavnu čežnju, puki su siromasi i šanse za bolju budućnost su im veoma male, što nam je u savremenom trenutku blisko. Tako se jedan od junaka nada da će u budućnosti imati makar malu barku i tako zaslužiti pažnju devojke koja mu je prirasla za srce. I to je u osnovi tužno", objasnio je reditelj i poručio da je ovo komedija naravi.

Na sceni je bio veliki glumački ansambl. Vlasnika ribarske lađe, poznatog kao Mrmot, tumačio je Nebojša Đorđević. Njegovu ženu Paškvu, zvanu Tocilo, igrala je Anika Grujić, dok se u ulozi kćerke Lucijete našla Srna Đenadić. U podeli su bili i Aleksandar Petković, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Jelena Orlović, Olivera Bacić, Nemanja Oliverić, Uroš Jovčić, Branko Babović, Tamara Tomanović i Ivanka Simić.

Scenografiju i kostim osmislila je Dragica Laušević, muziku je komponovao Saša Lokner, koreografiju je uradio Milan Gromilić, a za scenski govor bila je zadužena Ljiljana Mrkić Popović.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021