Vesti
Kultura

Rezultati međunarodnog foto konkursa ’’Nasleđe od kamena i neba’’

Organizacija Art Eksčejndž (Art Exchange Inc.) iz Vašingtona objavila je krajnji ishod međunarodnog nagradnog fotografskog konkursa "Nasleđe od kamena i neba" inspirisanog Uneskovom kulturnom baštinom Srbije. Prvu nagradu je osvojio Marko Radovanović iz Studenice za fotografiju tvrđave Maglič.
Rezultati međunarodnog foto konkursa ’’Nasleđe od kamena i neba’’
Nagrađena fotografija ''Sveti Sava'' (Foto Sreten Pantelić)

"Izborom dobitnika nagrada i priznanja od strane žirija, završeno je međunarodno takmičenje u fotografiji ’Nasleđe od kamena i neba’. Članovi žirija su ocenili sve pristigle fotografije i krajnji izbor nije bio nimalo lak s obzirom na veliki broj kvalitetnih radova. Na kraju, verujemo da fotografije koje su ušle u najuži izbor za nagrade i priznanja, pored snažne simbolike i veoma visokog nivoa fotografskog umeća i estetike, pružaju gledaocima jedinstven lični pogled umetnika na zadatu temu i doprinose većem uvažavanju srpske kulturne baštine.” naglasila je Svetlana Rogić, izvršna direktorka organizacije Art Eksčejndž i predsednica žirija.

Fotografija "Putovanje kroz vreme" prvoplasiranog Marka Radovanovića, strastvenog fotografa iz Studenice je "fotografija izuzetne kompozicije, estetike i tehničkog umeća", ocenili su članovi žirija i dodali u zajedničkoj izjavi da "ova fotografija na upečatljiv način objedinjuje svekoliku srpsku kulturnu baštinu u slici tvđave Maglič, uporišta dinastije Nemanjića i simboličnog branioca najvećih svetinja srpskog naroda uključujući i manastire Studenicu, Sopoćane i Pećku Patrijaršiju".

 

 

Druga nagrada pripala je novinaru u penziji Sretenu Panteliću iz Valjeva za fotografiju "Sveti Sava". "Ova fotografija na jedan neposredan način, prikazujući trenutak iz savremene svakodnevnice, provejava snažnom simbolikom Slave čitavog srpskog naroda - Svetog Save i u svojoj kompoziciji uspešno objedinjuje lik osnivača srpske crkve i države i savremenog čoveka koji izuzetno liči na Svetog Savu", napisano je u oceni žirija.

Trećeplasirani Miloš Šmit završio je Bogosloviju u Prizrenu i student je prve godine pravoslavnog Bogoslovkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Za svoju fotografiju "Bogorodica Ljeviška", koju je žiri ocenio sa najvišim ocenama, izjavio je sledeće:

"Ljeviška je imala veoma burnu istoriju, kroz koju je mnogo puta skrnavljena, pretvarana u džamiju i na kraju spaljivana. Ona je simbol srpskog naroda na tim prostorima, koji je vekovima prolazio kroz ista stradanja. Danas, ipak, možete videti crkvu u kojoj se ponovo čuje pesma mladih bogoslova, ne dajući da se ova velika svetinja zaboravi. Nažalost, situacija u Prizrenu još uvek nije bezbedna, kako za srpski narod, tako i za crkvu koja je opasana bodljikavom žicom. Uprkos takvim okolnostima, crkva opstaje. Dokle god postoji Ljeviška, živeće hrišćanstvo u Prizrenu".

 

 

U uži izbor članova žirija uvršćene su i fotografije manastira Visoki Dečani autora Ivana Jovanovića iz Beograda i Radoja Ostojića iz Osojana, fotografije manastira Gračanica Marka Stankovića iz Gnjilana i Igora Vasiljevića iz Gračanice, fotografije Radomira Jovanovića iz Niša, Aleksandra Aksovića iz Zvečana, Angeline Vasilljević iz Кraljeva, Stefana Pavlovića iz Prokuplja, istaknutog guslara Radovana Pekovića iz Кraljeva, Vesne Vučićević Vučković i Pavla Marjanovića iz Beograda, dve fotografije Jovana Milinova iz Novog Sada, kao i rekordne tri fotograije našeg istaknutog fotografa Stanka Кostića.

"Programsko usmerenje organizacije Art Exchange Inc. je da bogato kulturno nasleđe iz Srbije predstavi međunarodnoj publici i ovo takmičenje je proizišlo iz tog usmerenja. Naši planovi za naredni period obuhvataju tridesetak projekata iz obasti umetnosti, kulture i nauke, za koje se nadamo da ćemo ih ostvariti u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Vašingtonu i drugim saradnicima. U ostvarenju ovih projekata planiramo uspostavljanje bliskih radnih odnosa sa najznačajnijim kulturnim ustanovama u Srbiji kao što su Etnografski muzej u Beogradu, Jugoslovenska kinoteka, Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska i Narodni muzej Srbije. Veoma smo zadovoljni rezultatima ovog takmičenja", istakla je Svetlana Rogić, osnivač i izvršna direktorka organizacije Art Eksčejndž.

Galerija sa pobedničkim fotografijama je dostupna na internet stranici organizatora i može se videti OVDE.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022