Vesti
Kultura

Rezultati međunarodnog foto konkursa ’’Nasleđe od kamena i neba’’

Organizacija Art Eksčejndž (Art Exchange Inc.) iz Vašingtona objavila je krajnji ishod međunarodnog nagradnog fotografskog konkursa "Nasleđe od kamena i neba" inspirisanog Uneskovom kulturnom baštinom Srbije. Prvu nagradu je osvojio Marko Radovanović iz Studenice za fotografiju tvrđave Maglič.
Rezultati međunarodnog foto konkursa ’’Nasleđe od kamena i neba’’
Nagrađena fotografija ''Sveti Sava'' (Foto Sreten Pantelić)

"Izborom dobitnika nagrada i priznanja od strane žirija, završeno je međunarodno takmičenje u fotografiji ’Nasleđe od kamena i neba’. Članovi žirija su ocenili sve pristigle fotografije i krajnji izbor nije bio nimalo lak s obzirom na veliki broj kvalitetnih radova. Na kraju, verujemo da fotografije koje su ušle u najuži izbor za nagrade i priznanja, pored snažne simbolike i veoma visokog nivoa fotografskog umeća i estetike, pružaju gledaocima jedinstven lični pogled umetnika na zadatu temu i doprinose većem uvažavanju srpske kulturne baštine.” naglasila je Svetlana Rogić, izvršna direktorka organizacije Art Eksčejndž i predsednica žirija.

Fotografija "Putovanje kroz vreme" prvoplasiranog Marka Radovanovića, strastvenog fotografa iz Studenice je "fotografija izuzetne kompozicije, estetike i tehničkog umeća", ocenili su članovi žirija i dodali u zajedničkoj izjavi da "ova fotografija na upečatljiv način objedinjuje svekoliku srpsku kulturnu baštinu u slici tvđave Maglič, uporišta dinastije Nemanjića i simboličnog branioca najvećih svetinja srpskog naroda uključujući i manastire Studenicu, Sopoćane i Pećku Patrijaršiju".

 

 

Druga nagrada pripala je novinaru u penziji Sretenu Panteliću iz Valjeva za fotografiju "Sveti Sava". "Ova fotografija na jedan neposredan način, prikazujući trenutak iz savremene svakodnevnice, provejava snažnom simbolikom Slave čitavog srpskog naroda - Svetog Save i u svojoj kompoziciji uspešno objedinjuje lik osnivača srpske crkve i države i savremenog čoveka koji izuzetno liči na Svetog Savu", napisano je u oceni žirija.

Trećeplasirani Miloš Šmit završio je Bogosloviju u Prizrenu i student je prve godine pravoslavnog Bogoslovkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Za svoju fotografiju "Bogorodica Ljeviška", koju je žiri ocenio sa najvišim ocenama, izjavio je sledeće:

"Ljeviška je imala veoma burnu istoriju, kroz koju je mnogo puta skrnavljena, pretvarana u džamiju i na kraju spaljivana. Ona je simbol srpskog naroda na tim prostorima, koji je vekovima prolazio kroz ista stradanja. Danas, ipak, možete videti crkvu u kojoj se ponovo čuje pesma mladih bogoslova, ne dajući da se ova velika svetinja zaboravi. Nažalost, situacija u Prizrenu još uvek nije bezbedna, kako za srpski narod, tako i za crkvu koja je opasana bodljikavom žicom. Uprkos takvim okolnostima, crkva opstaje. Dokle god postoji Ljeviška, živeće hrišćanstvo u Prizrenu".

 

 

U uži izbor članova žirija uvršćene su i fotografije manastira Visoki Dečani autora Ivana Jovanovića iz Beograda i Radoja Ostojića iz Osojana, fotografije manastira Gračanica Marka Stankovića iz Gnjilana i Igora Vasiljevića iz Gračanice, fotografije Radomira Jovanovića iz Niša, Aleksandra Aksovića iz Zvečana, Angeline Vasilljević iz Кraljeva, Stefana Pavlovića iz Prokuplja, istaknutog guslara Radovana Pekovića iz Кraljeva, Vesne Vučićević Vučković i Pavla Marjanovića iz Beograda, dve fotografije Jovana Milinova iz Novog Sada, kao i rekordne tri fotograije našeg istaknutog fotografa Stanka Кostića.

"Programsko usmerenje organizacije Art Exchange Inc. je da bogato kulturno nasleđe iz Srbije predstavi međunarodnoj publici i ovo takmičenje je proizišlo iz tog usmerenja. Naši planovi za naredni period obuhvataju tridesetak projekata iz obasti umetnosti, kulture i nauke, za koje se nadamo da ćemo ih ostvariti u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Vašingtonu i drugim saradnicima. U ostvarenju ovih projekata planiramo uspostavljanje bliskih radnih odnosa sa najznačajnijim kulturnim ustanovama u Srbiji kao što su Etnografski muzej u Beogradu, Jugoslovenska kinoteka, Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska i Narodni muzej Srbije. Veoma smo zadovoljni rezultatima ovog takmičenja", istakla je Svetlana Rogić, osnivač i izvršna direktorka organizacije Art Eksčejndž.

Galerija sa pobedničkim fotografijama je dostupna na internet stranici organizatora i može se videti OVDE.Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023