’’Revizor’’ u prestonici

U Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni "Raša Plaović", večeras od 20:30 časova Narodno pozorište u Prištini izvešće predstavu "Revizor" Nikolaja Gogolja.

Podeli ovaj članak sa:
  • Anika Grujić i Milan Vasić (Foto Velibor Tasić)
  • ’’Revizor’’ u Šilovu (Foto Velibor Tasić)

Nakon Gračanice u više navrata, Zvečana, Štrpca i Šilova, ansambl Narodnog pozorišta iz Prištine predstaviće se sa "Revizorom" i beogradskoj publici.

Iz nacionalnog teatra, glumci NPP-a će se u narednih nekoliko dana preseliti samo par ulica dalje. Za 20. novembar u Art-medija komuni "Garaža" zakazana je predstava "Sestre ’999", dok će u Bitef teatru 29. ovog meseca biti izveden komad "Bajpas Srbija".

O nastupima u prestonici Srbije za RTV Kim govori direktor NPP-a Predrag Radonjić.

"Svakako da gostovanje u Narodnom pozorištu u Beogradu za nas predstavlja veliku stvar. Ovo je zapravo obnova saradnje dve republičke institucije kulture i nekakva vrsta početka realizacije protokola o saradnji koji sam nedavno potpisao sa direktorom NP u Beogradu Dejanom Savićem. Mislim da je sve to vrlo značajno, pre svega za nas, ali i za NP u Beogradu. Ovo je ujedno i svojevrsna najava naših planova vezanih za gostovanja po Centralnoj Srbiji i regionu tokom sledeće godine", naveo je Radonjić.

Još malo o "Revizoru"

Svetski poznato delo ruskog realizma režirao je Maurisi Fare, švajcarski reditelj rodom iz Katalonije, koji trenutno radi kao art direktor i dramaturg Monbižu teatra u Berlinu. Fare je nedavno u NPP-u režirao i "Dantonovu smrt" koja je imala uspešnu premijeru 18. oktobra u Gračanici.

Proslavljeno Gogoljevo dramsko delo za temu ima korupciju u carističkoj Rusiji i dodvornički malograđanski odnos u provincijalnim sredinama prema višim instancama vlasti. Dva veka nakon što je napisana, ova komedija je i dalje aktuelna u opisu situacija i karaktera ljudi i mentaliteta u svim društvima.

U predstavi, pored glumaca iz ansambla Narodnog pozorišta u Prištini, Milana Vasića, Anike Grujić, Bojana Stojčetovića i Nebojše Đorđevića, igraju i gostujući saradnici prištinskog teatra Aleksandar Mihailović, Jasmina Hodžić, Igor Filipović i Bojan Veljović. Scenograf je Goran Stojčetović a kostimograf Sara Bradić.

"Revizor" Narodnog pozorišta u Prištini dobio je specijalnu nagradu kritike na Festivalu "Joakim Vujić" održanom u Gračanici 2016. godine, a Milan Vasić nagradu za najboljeg glumca za ulogu u ovoj predstavi.

Vasić, koji tumači lik Ivana Aleksandroviča Hljestakova, je nakon premijere u Gračanici u martu prošle godine osetio da će ova predstava imati "dug vek" na repertoaru njegove matične kuće.

„Na nju može da se gleda kao na visoku umetnost i kao na predstavu za narod. Gogolj je to toliko dobro napisao da može svako da je gleda. Još kada su postavili scenu, znao sam da će biti drugačije i da će publika na predstavu gledati drugačije, baš zato što smo smešteni blizu njih, i zato mi je drago da je reditelj malo izmestio scenu“, rekao je tom prilikom popularni glumac.

Poslednjeg dana novembra ansambl NPP-a družiće se sa publikom u Štrpcu zahvaljujući predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera" koju je režirao Boban Skerlić. Isti reditelj potpisaće i narednu premijeru Narodnog pozorišta u Prištini, koje će 6. decembra u Gračanici izvesti komad "Strah i beda Trećeg rajha" po tekstu Bertolda Brehta.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane