Vesti
Kultura

’’Revizor’’ stiže u Štrpce

U Domu kulture u Štrpcu u sredu, 04. oktobra, od 20.00 časova Narodno pozorište u Prištini izvešće predstavu "Revizor" Nikolaja Gogolja, nastavljajući sa redovnim izvođenjem svog repertoara širom Kosova i Metohije.
’’Revizor’’ stiže u Štrpce
Detalj iz predstave

Nakon otvaranja jesenjeg dela pozorišne sezone izvođenjem komada Konala Morisona "Ministarstvo izbavljenja" sredinom prošlog meseca u Gračanici i novog susreta sa gledaocima na severu Kosova zbog "Revizora" koji je odigran u prepunoj sali Doma kulture u Zvečanu, ansambl NPP-a će ove srede gostovati u Štrpcu.  

Predstavu "Revizor" je prema motivima klasičnog dela ruskog realizma režirao Maurisi Fare, švajcarski reditelj rodom iz Katalonije koji radi kao art direktor Monbižu teatra u Berlinu.

"Deluje mi da je publika veoma dobro prihvatila i razumela predstavu, što mi govori da je univerzalna tema korupcije koja podjednako opterećuje ove prostore kao i samu EU, a koju je maestralno obradio Gogolj, podjednako bliska ljudima i pre jednog veka kao i sada, ovde, kao i bilo gde", rekao je nedavno u Zvečanu za RTV Kim reditelj Maurisi Fare.

"Revizor" Narodnog pozorišta u Prištini je nagrađen specijalnom nagradom kritike na Festivalu "Joakim Vujić" održanom u Gračanici 2016. godine, a član ovog ansambla Milan Vasić dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u ovoj predstavi.

U "Revizoru", pored glumaca iz ansambla Narodnog pozorišta Priština, Milana Vasića, Anike Grujić, Bojana Stojčetovića, Jasmine Stoiljković i Nebojše Đorđevića, igraju i gostujući saradnici prištinskog teatra Aleksandar Mihailović, Igor Filipović i Bojan Veljović. Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimograf Sara Bradić.

Nakon Štrpca, NPP gostovaće u Leposaviću, gde će izvesti kultnu predstavu "Govorna mana" po tekstu i u režiji Gorana Markovića. Glavnu ulogu u tom komadu igra Tihomir Stanić.

Repertoar Narodnog pozorišta iz Prištine za okobar možete preuzeti ovde.Ostale vesti

’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021
Ne postoji pilula za sreću
Predstava „Placebo“, po tekstu Aleksandra Jugovića, a u režiji Isidore Goncić, premijerno je izvedena pred publikom u Gračanici. "Predstava je izgledala baš kako sam želela, tako da sam presrećna", rekla je rediteljka nakon premijere. Publika je trud ekipe NPP-a pozdravila dugotrajnim aplauzom.
  • 24.02.2021
Nova pozorišna komedija pred publikom u Gračanici
Crna komedija „Placebo“ po tekstu Aleksandra Jugovića a u režiji mlade rediteljke Isidore Goncić premijerno će biti izvedena večeras pred publikom u Gračanici. Predstavu izvodi Narodno pozorište Priština, a sa domaćim glumcima zajedno na sceni će igrati i nekoliko beogradskih.
  • 24.02.2021
Koncert Ruske romanse u četvrtak u Gračanici

Pokrajinski kulturni centar Priština-Leposavić i Dom kulture „Gračanica“ 25. februara u 19 časova organizuju koncert Ruskih romansi u velikoj sali Doma kulture.

  • 22.02.2021