Vesti
Kultura

’’Revizor’’ stiže u Štrpce

U Domu kulture u Štrpcu u sredu, 04. oktobra, od 20.00 časova Narodno pozorište u Prištini izvešće predstavu "Revizor" Nikolaja Gogolja, nastavljajući sa redovnim izvođenjem svog repertoara širom Kosova i Metohije.
’’Revizor’’ stiže u Štrpce
Detalj iz predstave

Nakon otvaranja jesenjeg dela pozorišne sezone izvođenjem komada Konala Morisona "Ministarstvo izbavljenja" sredinom prošlog meseca u Gračanici i novog susreta sa gledaocima na severu Kosova zbog "Revizora" koji je odigran u prepunoj sali Doma kulture u Zvečanu, ansambl NPP-a će ove srede gostovati u Štrpcu.  

Predstavu "Revizor" je prema motivima klasičnog dela ruskog realizma režirao Maurisi Fare, švajcarski reditelj rodom iz Katalonije koji radi kao art direktor Monbižu teatra u Berlinu.

"Deluje mi da je publika veoma dobro prihvatila i razumela predstavu, što mi govori da je univerzalna tema korupcije koja podjednako opterećuje ove prostore kao i samu EU, a koju je maestralno obradio Gogolj, podjednako bliska ljudima i pre jednog veka kao i sada, ovde, kao i bilo gde", rekao je nedavno u Zvečanu za RTV Kim reditelj Maurisi Fare.

"Revizor" Narodnog pozorišta u Prištini je nagrađen specijalnom nagradom kritike na Festivalu "Joakim Vujić" održanom u Gračanici 2016. godine, a član ovog ansambla Milan Vasić dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u ovoj predstavi.

U "Revizoru", pored glumaca iz ansambla Narodnog pozorišta Priština, Milana Vasića, Anike Grujić, Bojana Stojčetovića, Jasmine Stoiljković i Nebojše Đorđevića, igraju i gostujući saradnici prištinskog teatra Aleksandar Mihailović, Igor Filipović i Bojan Veljović. Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimograf Sara Bradić.

Nakon Štrpca, NPP gostovaće u Leposaviću, gde će izvesti kultnu predstavu "Govorna mana" po tekstu i u režiji Gorana Markovića. Glavnu ulogu u tom komadu igra Tihomir Stanić.

Repertoar Narodnog pozorišta iz Prištine za okobar možete preuzeti ovde.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020