Vesti
Kultura

„Revizor“ pozdravljen uz ovacije publike

Čuveni Gogoljev komad „Revizor“ sinoć su publici u Gračanici predstavili glumci Prištinskog narodnog pozorišta zajedno sa kolegama iz Niša i Kruševca. 
„Revizor“ pozdravljen uz ovacije publike
Sa premijere Revizora (Foto Kim)

Dvosatnu predstavu koju je režirao švajcarsko-katalonski reditelj Maurisi Fare, publika je pažljivo pratila, odgovarala smehom i dugim aplauzma, da bi na kraju glumce pozdravila ovacijama.

Način izvođenja, scena, kostimi, šminka bili su potpuno drugačiji od onoga na šta je gračanička publika navikla. Ipak, tema korupcija koja prati ovaj komad bila im je vrlo poznata.

„Veoma sam zadovoljan, za mene je ovo bilo divno. Bio sam veoma nervozan i gledao sam na to kako će publika odavde da reaguje na jedno ovakvo delo i veoma me je dirnulo što su svi tako dobro reagovali. Prvi put radim ovde, ali upoznao sam Kosovo, dosta puta sam bio ovde i imam jednu jaku vezu sa ovim teatrom“, kaže reditelj Maurisi Fare.

Pripremana je skoro dva meseca, a jezička barijera glumcima i reditelju nije smetala da naprave odličnu predstavu. To potvrđuju i sami glumci koji su igrali i po nekoliko uloga.

Milan Vasić, koji tumači glavni lik, očekuje da će ova predstava imati najduži vek u Prištinskom pozorištu.

„Na nju može da se gleda kao na visoku umetnost i kao na predstavu za narod. Gogolj je to toliko dobro napisao da može svako da je gleda. Videli ste da je narod baš uživao, a uživao sam i ja. Još kada su postavili ovu scenu znao sam da će biti drugačije i da će publika na predstavu gledati drugačije, baš zato što smo smešteni blizu njih, i zato mi je drago da je reditelj malo izmestio scenu“, kaže popularni glumac.

Najviše aplauza, ali i ovacije izazvala je gluma Anike Grujić. Glumica ipak skromno odgovara: „Ne mislim da sam samo ja, nije se znalo ko je večeras dobio veći aplauz. Ja mislim da smo svi bili na visini zadatka. Htela bih da se zahvalim publici na tolikom aplauzu. Ja sam se jedva smirila, meni je to bilo jako emotivno i isplakala sam se“, kaže Anika.

Saradnja među stranim rediteljima i glumcima za ovo pozorište je novost, kaže direktor Nenad Todorović.

„Naši glumci ne samo da rade i uče od reditelja sa strane nego i ti reditelji sa strane uče od njih. Ono što je sigurno je to da ova predstava ima potpuno drugačiji „ukus i miris“. To je potpuno drugačiji i pristup radu i građenju lika i za nas je to jako važno. Očekujemo da u ovoj godini imamo gostujućeg reditelja Konela Morisona iz Dablina i Dušana Jovanovića iz Slovenije“.

Osim pomenutih glumaca u predstavi su igrali i Jasminka Hodžić, Aleksandar Mihailović, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Nebojša Đorđević i Bojan Veljović.

Dramatur je bio Darijan Mihajlović, scenograf Goran Stojčetović, kostimograf Sara Bradić, šminkeri Besfort Mehmeti i Ćefsere Šalja, prevodilac Olivera Šćepanović.

U publici su sinoć bili i predstavnici lokalne vlasti, međunarodne zajednice i crkve. Zbog ograničenog broja ulaznica mnogi su stajali, a bilo je i onih koji nisu uspeli da uđu u pozorišnu salu u Domu kulture.

Nakon premijere u Gračanici, ansambal sa ovom predstavom planira gostovanja, kako po sredinama na Kosovu, tako i u centralnoj Srbiji i inostranstvu. Domaća publika će već 6. aprila imati priliku da ponovo pogleda „Hotel Kosovo“ u režiji upravnika ovog pozorišta Nenada Todorovića.

 

 

 Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020