Vesti
Kultura

Razigrana glina: Humanitarne izložbe radova sa grnčarskih radionica u Gračanici

Dom kulture "Gračanica" organizuje humananitarno prodajne izložbe radova sa grnčarskih radionica koje će biti održane u petak, 23. decembra. Izložba radova osoba sa invaliditetom biće održana u 13.00, a izložba dečjih radova u 19.00 časova.
Razigrana glina: Humanitarne izložbe radova sa grnčarskih radionica u Gračanici
Posuda od gline izrađena na grnčarskoj radionici u Gračanici (Foto Kim)

U toku oktobra i novembra meseca održane su dve grnčarske radionice, radionica za decu "Vredne ruke" i radionica za osobe sa invaliditetom. Jedan od glavnih ciljeva ovih radionica bio je i osnaživanje socijalnih veština i mogućnost da učesnici pokažu svoju kreativnost, maštovitost i talenat.

Predavač na ovim radionicama bio je primenjeni umetnik - keramičar Dobrivoje Furunović.

"Deca su kroz igru izražavala svoje kreativne sposobnosti, a njihove ruke su od gline oblikovale maštovite i neobične predmete i oblike. Grnčarija nastala na tim radionicama je originalna, vredna i upotrebljiva", rekao je on o radu sa decom u Gračanici.

Izložbe će imati humanitarni karakter: novac prikupljen na izložbi dečjih radova biće uplaćen za lečenje Sare Prljinčević, a novac prikupljen sa izložbe grnčarskih radova za osobe sa invaliditetom biće uplaćen socijalnoj ustanovi "Кuća za omladinu" iz Gračanice.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023