Vesti
Kultura

Rastko Šejić u Akvarijusu

Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
Rastko Šejić u Akvarijusu
Rastko Šejić (Foto Časlav Petrović)

Deo serijala "Na veslu priča" koji je nastao na Кosovu i Metohiji prati životni i stvaralački put šestoro ovdašnjih književnika: Petra Sarića, Novice Sovrlića, Branke Кasalović, Žarka Milenkovića, Dragomira Кostića i Aleksandra Dunđerina. "Pozdrav pesniku" je poseban film nastao na osnovu pomenutog serijala emitovanog svojevremeno na RTS-u, za koji je Šejiću pripala prva nagrada na desetom GRAFEST-u 2021. godine.

Stvaralački portret Rastka Šejića predstavlja se u "Akvarijusu" u okviru jedanaestog Međunarodnog festivala dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST 2022 koji organizuje Dom kulture Gračanica.

Rastko Šejić je reditelj osam dokumentarnih filmova i većeg broja muzičkih spotova, te autor TV serija "Devojke iz sedamdesetih", "Na veslu priča", "Odliv mozgova", "Svetski" emitovanih na RTS-u. Više puta je nagrađivan za video radove. Serijal "Svetski" prikazan je 2022. godine u zvaničnim selekcijama Međunarodnog festivala Raw Science (Los Anđeles, SAD) i Međunarodnog festivala Golden Dragon Awards (Peking, Кina). Upravo je završio seriju "Boka primorska".

Objavio je preko 100 članaka, intervjua i reportaža u dnevnim novinama (Politika, Glas javnosti), nedeljnicima (Intervju, NIN, Blic njuz, Republika, Evropa, Standard) i veb magazinima (Balkanmagazin.net, Oxford International Review Blog, Nocturne Magazine).

Bio je i ratni reporter iz Severne Makedonije i sa Кosova i Metohije.

Agent je za najbolje svetske rege bendova za teritoriju bivše Jugoslavije, Balkana i država bivšeg SSSR-a, te menadžer nekoliko domaćih bendova koji se bave svetskom muzikom.

Više o Rastku Šejiću možete pročitati OVDE.Ostale vesti

“SumLjivo lice” u Pasjanu i Ranilugu

Predstava “SumLjivo lice” Narodnog pozorišta u Prištini u režiji Milana Neškovića u narednim danima moći će da pogleda publika u Kosovskom Pomoravlju 8. februara u 19 časova u Domu kulture "Pasjane" u Pasjanu, a dan kasnije u istom terminu u Domu kulture "Radomir Popović" u Ranilugu.

  • 04.02.2023
Slike Branislava Ilića: Akvareli i pejzaži nepromenljivog rukopisa

Izložba slika istaknutog umetnika iz Zvečana, Branislava Baneta Ilića, otvorena je sinoć u Studentskom klubu u Kosovskoj Mitrovici.

  • 02.02.2023
Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023