Vesti
Kultura

Rakočević: Prirodno je da film o Jasenovcu počne svoj bioskopski život sa Kosova

Bura oko neregularnosti ovogodišnjeg izbora za srpskog kandidata za nagradu Oskar u konkurenciji za najbolji međunarodni film tiče se između ostalog i toga da odabrano ostvarenje – film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića, nije imalo zvaničnu distribuciju kao što propisi nalažu.
Rakočević: Prirodno je da film o Jasenovcu počne svoj bioskopski život sa Kosova
Scena iz filma

Američka filmska akademija dozvolila je da formalnih sedam dana prikazivanja u bioskopu film može da ispuni i do kraja decembra, s obzirom na aktuelnu epidemiološku sliku.

Pa ipak, filmski radnici koji ukazuju na neregularnost procesa podsećaju da film „Dara iz Jasenovca“ pri podnošenju kandidature nigde nije prikazan, da bi samo nekoliko dana zatim imao svoju premijeru u Gračanici.

Beogradska premijera zakazana je tek za 22. april 2021. godine, kao i početak domaće distribucija.

Upitan kako je došlo do toga da baš u Domu kulture Gračanica film započne svoj bioskopski život, direktor ove ustanove Živojin Rakočević kaže za Danas da je to bilo sasvim prirodno.

"Dom kulture u Gračanici ima isti bioskopski repertoar kao bioskopi u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu. Ovde je pretpremijeru imao „Montevideo, Bog te video“ sa glumcima i Draganom Bjelogrlićem. S druge strane, sasvim je prirodno da film o Jasenovcu počne svoj bioskopski život sa Kosova. Kosovski zavet je sastavni deo jasenovačke žrtve, a uoči premijere reditelj Gaga Antonijević je uputio sledeću poruku: „moramo svi u zajedništvu - juče u stradanju, a sutra u pobedi, da se odužimo jasenovačkim novomučenicima“, priča Rakočević.

Na pitanje kako je izgledala premijera i da li ima publike ovih dana na projekcijama, odgovara da je uobičajno.

"Prikazuje se zbog policijskog časa u podne, sa strahom od korone, a onda se taj strah u tami bioskopa utopi u potrebu da se preispita dubina vlastitih ožiljaka, odnosa umetnosti i istorije. Publike ima, došao je čak i jedan gledalac iz Beograda, istoričar Stefan Radojković iz Odbora za Jasenovac Sabora SPC", dodaje direktor Doma kulture Gračanica.

I on je pogledao film i prenosi svoje utiske:

"Iako poznajem jednog preživelog dečaka iz Jasenovca, umetnost i „Dara“ su me preveli preko praga koncentracionog logora. Paradoksalno, radi se o svetskoj tragediji o kojoj površno znamo sve i – istovremeno – intimi naših porodica o kojoj ne znamo gotovo ništa. Ostalo je samo ime Jasenovac kao nejasni pečat čije je značenje, brojeve i likove naših rođaka izbrisao projektovani i brižljivo osmišljeni zaborav. Dara iz Jasenovca je rođaka koja kuca na naša zatvorena vrata više od sedamdeset pet godina, ovaj film je odškrinuo tu kapiju i unutra zatekao stid i zaborav. Stid zbog morbidne ideološke „ekonomije zaboravljanja i pamćenja“ (Lerider) i zaborav koji, na sreću, postaje umetnička i istorijska istina", zaključuje Živojin Rakočević.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020