Vesti
Kultura

Rakočević: Bogat program Vidovdanskih svečanosti

Koncerti, pozorišne predstave i specijalni muzički gosti deo su predviđenog kulturno-umetničkog programa povodom Vidovdanskih svečanosti.
Rakočević: Bogat program Vidovdanskih svečanosti
Živojin Rakočević (Foto KIM)

Okupljanjem učesnika likovne kolonije „Vidovdan“ u Galeriji Doma kulture u Gračanici, večeras počinju Vidovdanske svečanosti.

Gostujući u emisiji “Uz jutarnju kafu”, direktor Doma kuture u Gračanici Živojin Rakočević kazao je da je likovna kolonija, u kulturnom smislu, jedan od važnijih delova Vidovdanskih svečanosti. Rakočević je dodao da će se večeras, na otvaranju Vidovdanskih svečanosti pored već poznatih lica, naći i gosti iz Beograda i svetski poznati slikari.

Nakon otvaranja likovne kolonije, solisti i hor muzičke Akademije i muzičkog odseka Akademije umetnosti iz Zvečana imaće svoj koncert povodom obeležavanje 65. godina postojanja srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Prištine sa trenutnim sedištem u Gračanici.

Rakočević je naveo da će se ove godine održati bogat prateći program, koncerti, pozorišne predstave, a kao specijalni gosti nastupiće muzičke grupa S’ vremena na vreme i Neverne bebe, kao i ansambl Renesans.

“Ono što je novo jeste ideja da izbor kosovke devojke, velika narodna manifestacija, dobije i pisce. Da svaki pisac na scenu izvodi kosovku devojku i govori svoje stihove. Zamisao je i da odemo do Prizrena, da taj karavan pisaca u Bogorodici Ljeviškoj kaže nešto, tako da pisci koji dolaze mogu da vide najbolje ostvarenje našeg sredneg veka”.

U okviru Vidovdanskih svečanosti biće održan i izbor za najlepšu Kosovsku devojku. Polufinale je predviđeno za 22. jun na platou ispred Doma kulture, a finale za 26. jun u porti manastira Gračanica.

Vidovdansko pesničko bdenije, zakazano je za 27. jun u porti manastira Gračanica.

Književne nagrade „Zlatni krst Kneza Lazara“, „Gračanička povelja“, „Pero Despota Stefana Lazarevića“ i „Kondir Kosovske devojke“ biće dodeljene i ove godine, 27. juna. Dva dana ranije biće poznati dobitnici nagrada za likovno stvaralaštvo „Longin“ i „Dimitrije Popović“.

Na Vidovdan, 28. juna na Gazimestanu biće održan parastos kosovskim junacima.

Organizatori manifestacija su Dom kulture Gračanica, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Gračanica.Ostale vesti

MMA u ’’Akvarijusu’’
Prvi deo umetničkog performansa MMA („Mali Multimedijalni Angažman“) održaće se u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u petak 5. marta 2021. godine od 19 časova.
  • 03.03.2021
Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021