Vesti
Kultura

Rakić: Džez i bluz festival početkom juna

Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić (Foto Radio Kontakt plus)

"Pre dve godine sve je bilo dogovoreno, gosti, datum... Međutim, omela nas je korona i evo, dve godine već pauziramo. Međutim, ove godine, i to u prvoj nedelji juna, očekujemo da se džez i bluz festival u Kosovskoj Mitrovici održi. Planiramo da pozovemo jednog gitaristu iz Francuske, očekujemo da prihvati naš poziv. Honorari nisu poskupeli, ali je poskupeo prevoz i to predstavlja veliki problem, i zato ne mogu ništa da garantujem. Takođe, nadam se da će na festivalu biti prisutan i Big bend Radio-televizije Srbije, koji će nastupiti sa odličnim klavijaturistom. Pravimo sada još neke kombinacije, ali ono što je najvažnije je to da će festival biti održan. Festival bi trebalo da traje dva dana, i ono što je važno je da održimo tu tradiciju", rekao je on.

Muziku doživljava kao terapiju, a na pitanje da li mlađi naraštaju slušaju rok muziku, odgovara da je taj broj sve manji, s obzirom na to da su neki drugi muzički žanrovi zastupljeniji.

"Šteta je što se taj evergrin više ne ceni kao ranije, na mestima gde ja sviram nema gužve. Drago mi je da pravi poznavaoci i ljubitelji rok muzike uvek budu tu, od početka do kraja nastupa", dodao je.

Rakić je kazao da se muzička scena u Kosovskoj Mitrovici mnogo razlikuje u odnosu na raniji period.

"Sećam se da se ranije u Kosovskoj Mitrovici održavalo preko 20 rok festivala. Moj bend i ja smo se u to vreme pojavili kao Bitlsi, sa tri gitare, onda je nastala ideja o nazivu benda. Naš bend postaje ’Big bend’ i upravo je kasnije taj bend učestvovao na mnogim festivalima. Za samo četiri godine napravili smo pravi orkestar, četiri trube, pet saksofona, pet trombona. Rokenrol je živeo u Kosovskoj Mitrovici. Postoji sada rok škola za sve one koji vole ovu vrstu muzike i koji žele da sviraju na nekom određenom instrumentu i drago mi je zbog toga. Potrebno je samo da imaju gitaru. Ipak, ono što nedostaje je entuzijazam, e toga nema. Ali, sa druge strane, uslova ima."

Pored brojnih nagrada, Petar Rakić je i dobitnik Ordena Svetog Save, za koji kaže da mu je posebno drago priznanje.

Nedavno mu je Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, u znak priznanja za sveukupan doprinos estradnoj muzičkoj umetnosti, dodelio i nagradu za životno delo.Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022
Promocija romana „Život iz zasjede“ sutra u Gračanici

Roman „Život iz zasjede“, autora Anđelka Anušića, biće promovisan sutra u Domu kulture „Gračanica“ sa početkom od 19 časova.

  • 10.05.2022