Vesti
Kultura

Rakić: Džez i bluz festival početkom juna

Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić (Foto Radio Kontakt plus)

"Pre dve godine sve je bilo dogovoreno, gosti, datum... Međutim, omela nas je korona i evo, dve godine već pauziramo. Međutim, ove godine, i to u prvoj nedelji juna, očekujemo da se džez i bluz festival u Kosovskoj Mitrovici održi. Planiramo da pozovemo jednog gitaristu iz Francuske, očekujemo da prihvati naš poziv. Honorari nisu poskupeli, ali je poskupeo prevoz i to predstavlja veliki problem, i zato ne mogu ništa da garantujem. Takođe, nadam se da će na festivalu biti prisutan i Big bend Radio-televizije Srbije, koji će nastupiti sa odličnim klavijaturistom. Pravimo sada još neke kombinacije, ali ono što je najvažnije je to da će festival biti održan. Festival bi trebalo da traje dva dana, i ono što je važno je da održimo tu tradiciju", rekao je on.

Muziku doživljava kao terapiju, a na pitanje da li mlađi naraštaju slušaju rok muziku, odgovara da je taj broj sve manji, s obzirom na to da su neki drugi muzički žanrovi zastupljeniji.

"Šteta je što se taj evergrin više ne ceni kao ranije, na mestima gde ja sviram nema gužve. Drago mi je da pravi poznavaoci i ljubitelji rok muzike uvek budu tu, od početka do kraja nastupa", dodao je.

Rakić je kazao da se muzička scena u Kosovskoj Mitrovici mnogo razlikuje u odnosu na raniji period.

"Sećam se da se ranije u Kosovskoj Mitrovici održavalo preko 20 rok festivala. Moj bend i ja smo se u to vreme pojavili kao Bitlsi, sa tri gitare, onda je nastala ideja o nazivu benda. Naš bend postaje ’Big bend’ i upravo je kasnije taj bend učestvovao na mnogim festivalima. Za samo četiri godine napravili smo pravi orkestar, četiri trube, pet saksofona, pet trombona. Rokenrol je živeo u Kosovskoj Mitrovici. Postoji sada rok škola za sve one koji vole ovu vrstu muzike i koji žele da sviraju na nekom određenom instrumentu i drago mi je zbog toga. Potrebno je samo da imaju gitaru. Ipak, ono što nedostaje je entuzijazam, e toga nema. Ali, sa druge strane, uslova ima."

Pored brojnih nagrada, Petar Rakić je i dobitnik Ordena Svetog Save, za koji kaže da mu je posebno drago priznanje.

Nedavno mu je Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, u znak priznanja za sveukupan doprinos estradnoj muzičkoj umetnosti, dodelio i nagradu za životno delo.Ostale vesti

Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022