Vesti
Kultura

Rakić: Džez i bluz festival početkom juna

Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić (Foto Radio Kontakt plus)

"Pre dve godine sve je bilo dogovoreno, gosti, datum... Međutim, omela nas je korona i evo, dve godine već pauziramo. Međutim, ove godine, i to u prvoj nedelji juna, očekujemo da se džez i bluz festival u Kosovskoj Mitrovici održi. Planiramo da pozovemo jednog gitaristu iz Francuske, očekujemo da prihvati naš poziv. Honorari nisu poskupeli, ali je poskupeo prevoz i to predstavlja veliki problem, i zato ne mogu ništa da garantujem. Takođe, nadam se da će na festivalu biti prisutan i Big bend Radio-televizije Srbije, koji će nastupiti sa odličnim klavijaturistom. Pravimo sada još neke kombinacije, ali ono što je najvažnije je to da će festival biti održan. Festival bi trebalo da traje dva dana, i ono što je važno je da održimo tu tradiciju", rekao je on.

Muziku doživljava kao terapiju, a na pitanje da li mlađi naraštaju slušaju rok muziku, odgovara da je taj broj sve manji, s obzirom na to da su neki drugi muzički žanrovi zastupljeniji.

"Šteta je što se taj evergrin više ne ceni kao ranije, na mestima gde ja sviram nema gužve. Drago mi je da pravi poznavaoci i ljubitelji rok muzike uvek budu tu, od početka do kraja nastupa", dodao je.

Rakić je kazao da se muzička scena u Kosovskoj Mitrovici mnogo razlikuje u odnosu na raniji period.

"Sećam se da se ranije u Kosovskoj Mitrovici održavalo preko 20 rok festivala. Moj bend i ja smo se u to vreme pojavili kao Bitlsi, sa tri gitare, onda je nastala ideja o nazivu benda. Naš bend postaje ’Big bend’ i upravo je kasnije taj bend učestvovao na mnogim festivalima. Za samo četiri godine napravili smo pravi orkestar, četiri trube, pet saksofona, pet trombona. Rokenrol je živeo u Kosovskoj Mitrovici. Postoji sada rok škola za sve one koji vole ovu vrstu muzike i koji žele da sviraju na nekom određenom instrumentu i drago mi je zbog toga. Potrebno je samo da imaju gitaru. Ipak, ono što nedostaje je entuzijazam, e toga nema. Ali, sa druge strane, uslova ima."

Pored brojnih nagrada, Petar Rakić je i dobitnik Ordena Svetog Save, za koji kaže da mu je posebno drago priznanje.

Nedavno mu je Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije, u znak priznanja za sveukupan doprinos estradnoj muzičkoj umetnosti, dodelio i nagradu za životno delo.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023