Vesti
Kultura

Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere

"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
Predrag Radonjić, scena iz filma "Uprkos svemu" (Foto Igor Vuković)

Radonjić ističe da je najponosniji na činjenicu da je pozorište na čijem je čelu i pored svih problema sa kojima je bilo suočeno, opstalo.

"To je zaista, čini mi se, nekako najvrednije, a u ovom trenutku sam najponosniji na činjenicu da smo taj rad znatno i unapredili, što se tiče i broja premijera i broja izvođenja predstava u drugim mestima, festivalima i čini mi se da u ovom trenutku imamo reputaciju jedne od boljih teatarskih kuća”.

Kada je reč o kulturnoj saradnji Srba i Albanaca na Kosovu direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici kaže da postoji povremena komunikacija na ličnom planu ali ne i konkretna saradnja, dodaje i da nije optimista po ovom pitanju.

"Sednemo i ispričamo se ali kada dođe do primisli da se napravi nešto na institucionalnom nivou, da se povežemo i bilo šta uradimo tu stoje ozbiljne političke zapreke da se to desi i mi smo na neki način, kao i svi drugi ljudi, zarobljenici politike”, rekao je Radonić.

Narodno pozorište Priština sa sedišem u Gračanici ove godine obeležilo je 73 godine rada i postojanja.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022