Vesti
Kultura

Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere

"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
Predrag Radonjić, scena iz filma "Uprkos svemu" (Foto Igor Vuković)

Radonjić ističe da je najponosniji na činjenicu da je pozorište na čijem je čelu i pored svih problema sa kojima je bilo suočeno, opstalo.

"To je zaista, čini mi se, nekako najvrednije, a u ovom trenutku sam najponosniji na činjenicu da smo taj rad znatno i unapredili, što se tiče i broja premijera i broja izvođenja predstava u drugim mestima, festivalima i čini mi se da u ovom trenutku imamo reputaciju jedne od boljih teatarskih kuća”.

Kada je reč o kulturnoj saradnji Srba i Albanaca na Kosovu direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici kaže da postoji povremena komunikacija na ličnom planu ali ne i konkretna saradnja, dodaje i da nije optimista po ovom pitanju.

"Sednemo i ispričamo se ali kada dođe do primisli da se napravi nešto na institucionalnom nivou, da se povežemo i bilo šta uradimo tu stoje ozbiljne političke zapreke da se to desi i mi smo na neki način, kao i svi drugi ljudi, zarobljenici politike”, rekao je Radonić.

Narodno pozorište Priština sa sedišem u Gračanici ove godine obeležilo je 73 godine rada i postojanja.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021
Klasa Petra Rakića ne odustaje od novogodišnjeg koncerta
Tradicionalnim novogodišnjim koncertom za gitaru u klasi profesora Petra Rakića, završeno je polugodište za učenike Osnovne škole Miodrag Vasiljević u Kosovskoj Mitrovici. Legenda još za života grada na Ibru ne odustaje od svog pedagoškog entuzijazma i standarda u muzici, uprkos teškoćama.
  • 30.12.2021