Vesti
Kultura

Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere

"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
Predrag Radonjić, scena iz filma "Uprkos svemu" (Foto Igor Vuković)

Radonjić ističe da je najponosniji na činjenicu da je pozorište na čijem je čelu i pored svih problema sa kojima je bilo suočeno, opstalo.

"To je zaista, čini mi se, nekako najvrednije, a u ovom trenutku sam najponosniji na činjenicu da smo taj rad znatno i unapredili, što se tiče i broja premijera i broja izvođenja predstava u drugim mestima, festivalima i čini mi se da u ovom trenutku imamo reputaciju jedne od boljih teatarskih kuća”.

Kada je reč o kulturnoj saradnji Srba i Albanaca na Kosovu direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici kaže da postoji povremena komunikacija na ličnom planu ali ne i konkretna saradnja, dodaje i da nije optimista po ovom pitanju.

"Sednemo i ispričamo se ali kada dođe do primisli da se napravi nešto na institucionalnom nivou, da se povežemo i bilo šta uradimo tu stoje ozbiljne političke zapreke da se to desi i mi smo na neki način, kao i svi drugi ljudi, zarobljenici politike”, rekao je Radonić.

Narodno pozorište Priština sa sedišem u Gračanici ove godine obeležilo je 73 godine rada i postojanja.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023