Vesti
Kultura

Radionica sviranja na kavalu i pevanja u Gračanici i Štrpcu

Srpsko etnomuzikološko društvo (SED) u saradnji sa ansamblom narodnih igara i pesama Кosova i Metohije "Venac", organizuje radionicu sviranja na kavalu i pevanja uz kaval u Gračanici i Štrpcu.
Radionica sviranja na kavalu i pevanja u Gračanici i Štrpcu
Ilustracija (Foto Serbia.com)

Radionica u Gračanici će biti održana od 10. do 13. oktobra i prijavljeno je 28 polaznika. Radionica u Štrpcu će se održati od 14. do 18. oktobra.

Ciljevi radionice su kombinovanje praktične i teorijske edukativne aktivnosti u vezi sa NКN elementom - kavalom, prenos znanja mladim generacijama od strane stručnih lica, umreženost sa lokalnom zajednicom koja podržava očuvanje muzičko-kulturnog dobra, obezbeđivanje veće vidljivosti ovog ugroženog muzičko-kulturnog elementa, evaluacija neposrednih rezultata radionica i planiranje dugoročnih rezultata (podsticaj boljoj održivosti muzičke prakse).

Realizatori radionice biće predsednik SED-a, etnomuzikolog dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog dr Sanja Ranković i profesor kavala u Muzičkoj školi "Mokranjac" u Beogradu, dr muz. um. Miloš Nikolić.

Pokrovitelj radionice je Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 Ostale vesti

Slikarstvo spojilo decu srpske, albanske i romske nacionalnosti
Kada je umetnost u pitanju, posebno likovna, reči nisu potrebne, dovoljan je pogled. Milica, Genton i Leonardo ne govore isti jezik, pripadaju različitoj kulturi, ali ipak, nešto im je zajedničko, ljubav prema slikanju.
  • 31.10.2020
Milan Vasić predstavio muzički spot snimljen na Kosovu
Milan Vasić, glumac Narodnog pozorišta Priština, predstavio je sinoć muzički spot za pesmu “Ja sam momče sa Kosova” Svetomira Ilića. Ovu pesmu Milan izvodi uz pratnju najpopularnijeg srpskog trubača Dejana Petrovića.
  • 30.10.2020
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020