Vesti
Kultura

Putujući bioskop stigao u Goraždevac

Putujući bioskop iz Gračanice gostovao je sinoć u Goraždevcu gde su prikazana dva filma - “Ala je lep ovaj svet” i “Kašej: Kradljivac nevesti”.

Putujući bioskop stigao u Goraždevac
Detalj iz filma Ala je lep ovaj svet

U 18 časova mlađi goraždevčani su imali priliku da vide film "Kašej: Kradljivac nevest", dok su stariji od 20 časova uživali u "Ala je lep ovaj svet".

Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma kulture "Gračanica" rekao je da je prisustvo velikog broja mališana u sali u Goraždevcu podstrek da i u budućnosti posete ovaj kraj tokom naredne turneje Putujućeg bioskopa.

“Evo i ove godine još jedna turneja Putujućeg bioskopa koju organizuje Dom kulture "Gračanica" uz podršku Ministarstva kulture vlade Republike Srbije i u saradnji sa Opštinom Gračanica. Veliko je zadovoljstvo videti gotovo punu salu dece u Goraždevcu. To nam je podstrek da se potrudimo da i sledećeg puta posetimo Goraždevac. Inače projekat Putujućeg bioskopa podrazumeva projekcije filmova van Gračanice, odnosno širom Kosova i Metohije. Ljudi i deca imaju priliku da pogledaju nova ostvarenja kako iz domaće, tako i strane kinematografije”, navodi Jevtić.

Antonina Pavlović kaže da je uživala u filmu i da joj je drago što se ovako nešto održava u Goraždevcu.

“Volela bih da i u budućnosti bude ovakvih dešavanja jer svi to jako volimo i stvarno je mnogo dece došlo da isprati crtani film”, izjavila je Antonina Pavlović.

Dom kulture "Gračanica" najavio je prikazivanje ovih filmova i u ostalim srpskim sredinama na Kosovo i Metohiji.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022