Vesti
Kultura

Putujući bioskop Doma kulture Gračanica

Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje još jednu turneju Putujućeg bioskopa u mestima širom Kosova, saopšteno je iz ove ustanove. 
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Scena iz filma "Nečista krv - greh predaka" (Foto Filip Andrejević)

Raspored projekcija:

Ranilug 20.10.2021. u 17:00

Zubin Potok 21.10.2021. u 17:00

Zvečan 21.10.2021. u 17:00

Osojane 22.10.2021. u 17:30

Goraždevac 22.10.2021. u 17:30.

 

Od najizolovanijih metohijskih sredina do severa Kosova publika će na velikom platnu imati priliku da pogleda domaći film ,,Nečista krv: Greh predaka“, reditelja Milutina Petrovića.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”.

Cilj putujućeg bioskopa je, kako navode iz Doma kulture, da se publici širom Kosova i Metohije prikažu najnovija filmska ostvarenja kako iz strane, tako i iz domaće kinematografije. Uslovi prikazivanja su različiti od školskih sala, pomoćnih objekata, do prostorija koje koriste domovi kulture.

Realizacija putujućeg bioskopa ostvaruje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, uz saradnju Opštine Gračanica.

Iz Doma kulture napominju da se projekcije organizuju uz poštovanje preporučenih epidemioloških mera.Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021