Vesti
Kultura

Publika u Gračanici uživala u “Carskim glasovima”

U Domu kulture “Gračanica” sinoć je održan prvi deo Festivala izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević – “Carski glasovi“. Drugi deo će biti održan u Beogradu 23. marta.
Publika u Gračanici uživala u “Carskim glasovima”
Festival

Festival izvornih pesama je organizovan od strane Udruženja estradnih umetnika i izvođača Kosova i Doma kulture „Gračanica“.

Mladi vokalni solisti КiM koji čuvaju i neguju tradiciju izvorne pesme, na Festivalu su se predstavili u izvođenju pesama, kako Jordana Nikolića i Mare Đorđević koji su čitav život bili odani kosovskometohijskom melosu, tako i pesmama koje su zapisivali etnomuzikolozi na prostorima Кosova i Metohije.

Direktor Festivala izvornih pesama Zlatko Stojanović je kazao da su pripreme trajale oko tri meseca.

“Počeo sam da pevam kao sedmogodišnjak, imao sam tu sreću da budem sa Jordanom Nikolićem i Marom Đorđević i jednostavno sam osećao obavezu, i moralnu i ljudsku, ali i kao profesionalac u svetu muzke da organizujem Festival. Mislim da je ovo mali deo onoga što Jordan i Mara zaslužuju”, kazao je Stojanović.

Drugi deo Festivala izvornih pesama biće održan u Beogradu, 23. Marta u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

Festivalu je prethodila audicija na kojoj su odabrani izvođači iz različitih krajeva na Kosovu.

“Zaista sam se prijatno iznenadila kada sam videla da je bilo onoliko zainteresovanih, audicija je protekla u najboljem redu. Evo završio se prvi deo Festivala, drugi će biti u Beogradu, tako da su očekivanja velika”, kazala je Miljana Slavić iz Lepine.

“Bila mi je čast da se pojavim na ovom Festivalu, dala sam sve od sebe. Videćemo kako će u Beogradu biti”, rekla je Emilija Đokić iz Lapljeg Sela.

Urednik muzičkog program RTS-a Mirjana Drobac osvrnula se na biografiju Jordana Nikolića i Mare Đorđević.

“Sigurna sam da nijedna reč, rečenica ili izrečena misao neće dovoljno dobro i istinito dočarati koliko su ovi solisti bili dragoceni za očuvanje srpske muzike ponikle na tlu Kosova. Iako su u jednom periodu bili savremenici, Mara i Jordan su se razlikovali u načinu izvođenja pesme. Marina pesma nosila je duh tradicionalnog, onog iskosnog koje su generacije žena pre nje prenosile. Jordan je duh starosrpskog poete nasledio rođenjem u gradu Prizrenu”, istakla je Mirjana Drobac.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, a publika je uživala u lepoti izvornih pesama.

“Otići ću odavde punog srca, pune duše. Ne znam koje reči mogu da upotrebim za lepotu koju sam imao prilike da doživim”.

“Fantastičan koncert. Nisam ni sumnjala u sve ono što Zlatko Stojanović organizuje. On je naš poznati muzičar, umetnik koji odlično poznaje muziku i kulturu svog naroda”.

Gosti festivala bili su: Raša Pavlović, Ranko Šemić, Jelena Spirić, Marija Perić i Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština.

Sve njih je pratio Narodni ansambl RTS-a, pod upravom Siniše Vićentijevića.

Pokrovitelj Festivala je Кancelarija za КiM Vlade Republike Srbije.

Festival pomogli: Skupština grada Prištine, Opština Gračanica, Savez i Sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, Udruženje žena „Avenija“ - Laplje Selo, Centar za kulturu „Vlada Divljan“ - Beograd, Privredna komora Srbije, JP Elektrokosmet – Priština, Sindikat JPPК Кosovo – Obilić, Кancelarija za pravne poslove „Trajković, Restoran „Papa Džo“ Beograd, Cvećara „Orhideja“ – Gračanica.Ostale vesti

Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023
Novogodišnji program u Akvarijusu: Lazarević, Dikić, Pavićević
Povodom Pravoslavne Nove godine u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru (PKC) "Akvarijus" će u petak, 13. januara, biti organizovan novogodišnji umetnički program.
  • 12.01.2023