Vesti
Kultura

Publika u Gračanici uživala u “Carskim glasovima”

U Domu kulture “Gračanica” sinoć je održan prvi deo Festivala izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević – “Carski glasovi“. Drugi deo će biti održan u Beogradu 23. marta.
Publika u Gračanici uživala u “Carskim glasovima”
Festival

Festival izvornih pesama je organizovan od strane Udruženja estradnih umetnika i izvođača Kosova i Doma kulture „Gračanica“.

Mladi vokalni solisti КiM koji čuvaju i neguju tradiciju izvorne pesme, na Festivalu su se predstavili u izvođenju pesama, kako Jordana Nikolića i Mare Đorđević koji su čitav život bili odani kosovskometohijskom melosu, tako i pesmama koje su zapisivali etnomuzikolozi na prostorima Кosova i Metohije.

Direktor Festivala izvornih pesama Zlatko Stojanović je kazao da su pripreme trajale oko tri meseca.

“Počeo sam da pevam kao sedmogodišnjak, imao sam tu sreću da budem sa Jordanom Nikolićem i Marom Đorđević i jednostavno sam osećao obavezu, i moralnu i ljudsku, ali i kao profesionalac u svetu muzke da organizujem Festival. Mislim da je ovo mali deo onoga što Jordan i Mara zaslužuju”, kazao je Stojanović.

Drugi deo Festivala izvornih pesama biće održan u Beogradu, 23. Marta u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

Festivalu je prethodila audicija na kojoj su odabrani izvođači iz različitih krajeva na Kosovu.

“Zaista sam se prijatno iznenadila kada sam videla da je bilo onoliko zainteresovanih, audicija je protekla u najboljem redu. Evo završio se prvi deo Festivala, drugi će biti u Beogradu, tako da su očekivanja velika”, kazala je Miljana Slavić iz Lepine.

“Bila mi je čast da se pojavim na ovom Festivalu, dala sam sve od sebe. Videćemo kako će u Beogradu biti”, rekla je Emilija Đokić iz Lapljeg Sela.

Urednik muzičkog program RTS-a Mirjana Drobac osvrnula se na biografiju Jordana Nikolića i Mare Đorđević.

“Sigurna sam da nijedna reč, rečenica ili izrečena misao neće dovoljno dobro i istinito dočarati koliko su ovi solisti bili dragoceni za očuvanje srpske muzike ponikle na tlu Kosova. Iako su u jednom periodu bili savremenici, Mara i Jordan su se razlikovali u načinu izvođenja pesme. Marina pesma nosila je duh tradicionalnog, onog iskosnog koje su generacije žena pre nje prenosile. Jordan je duh starosrpskog poete nasledio rođenjem u gradu Prizrenu”, istakla je Mirjana Drobac.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, a publika je uživala u lepoti izvornih pesama.

“Otići ću odavde punog srca, pune duše. Ne znam koje reči mogu da upotrebim za lepotu koju sam imao prilike da doživim”.

“Fantastičan koncert. Nisam ni sumnjala u sve ono što Zlatko Stojanović organizuje. On je naš poznati muzičar, umetnik koji odlično poznaje muziku i kulturu svog naroda”.

Gosti festivala bili su: Raša Pavlović, Ranko Šemić, Jelena Spirić, Marija Perić i Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština.

Sve njih je pratio Narodni ansambl RTS-a, pod upravom Siniše Vićentijevića.

Pokrovitelj Festivala je Кancelarija za КiM Vlade Republike Srbije.

Festival pomogli: Skupština grada Prištine, Opština Gračanica, Savez i Sindikat estradnih umetnika i izvođača Srbije, Udruženje žena „Avenija“ - Laplje Selo, Centar za kulturu „Vlada Divljan“ - Beograd, Privredna komora Srbije, JP Elektrokosmet – Priština, Sindikat JPPК Кosovo – Obilić, Кancelarija za pravne poslove „Trajković, Restoran „Papa Džo“ Beograd, Cvećara „Orhideja“ – Gračanica.Ostale vesti

Kulturni program putem Fejsbuka
Dom kulture „Gračanica“ je za četvrtu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti online.
  • 05.04.2020
Filmski dan Doma kulture na internetu
Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
  • 02.04.2020
Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020