Vesti
Kultura

Pruga koja vodi u “dogodine” grad

Železnička stanica u Prizrenu. Pruga koja je spajala Prizren sa ostatkom sveta ili ostatak sveta sa carskim gradom.
Pruga koja vodi u “dogodine” grad
Ilustracija (Foto R. Knežević)

Mesto susreta i rastanaka, radosti i tuge, čežnje i ljubavi, strepnje i nadanja... mesto na kome niko nije bio ravnodušan.

Odavde smo našu braću, prijatelje, momke, pratili u JNA, kretali na radne akcije, odlazili i vraćali se sa visokih škola, išli u prosidbe, odavde smo učili da volimo svoju zemlju. Mesto na kome, ako ostanete malo duže, još uvek možete čuti zvuke harmonike.

Prolazila sam ovuda pre dve nedelje. I morala sam da zastanem i uslikam predivne crvene cvetove, bulke (nama su to makovi). Stoje tako zagrljeni sa čeličnim šinama, kao da su iznikli iz njih.

Setila sam se kako sam jednom prilikom pala preko tih šina, ustala i nastavila dalje, kao da se ništa nije dogodilo. Jer, železnička stanica je često bila mesto bola, ali ne fizičkog. Onog drugog, mnogo jačeg.

I sada sam, prelazeći posle mnogo godina preko ove pruge, osetila ponovo tu istu bol. Setila sam se svih onih divnih ljudi iz ovog prelepog grada, koji više nisu među nama, koji su otputovali u neki drugi svet, nekom drugačijom prugom i više se nikada neće vratiti.

Nestali su isto onako kao što smo nestali mi iz srpskog Jerusalima i kao što nestaje ova pruga prekrivena travom i crvenim makovima koji su je obgrlili i ne dozvoljavaju joj da potone i koji eto, uprkos svemu, čekaju ponovni pisak voza i one koji bi njime trebalo da se vrate.

Samo što je za ovaj naš "dogodine" grad, potrebno putovanje u suprotnom smeru od onoga kojim trenutno putujemo prugom života.

Radmila Кnežević


Napomena redakcije: Radmila Knežević je rođena u Prizrenu. Glumica je Narodnog pozorišta u Prištini, rediteljka, spisateljica i dramski edukator. Živi u Budvi.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020