Vesti
Kultura

Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje

"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
Skulptura Svetomira Arsića Basare na naslovnoj strani novog broja ''Vidovdanskog glasnika'' (Foto Dom kulture, promo)

Vidovdanski glasnik je godišnji časopis za književnost i kulturu, koji izlazi u okviru "Vidovdasnkog pesničkog bdenija".

Glavni i odgovorni urednik publikacije i direktor Doma kulture "Gračanica" Živojin Rakočević predstavio je ukratko najznačajnije sadržaje novog broja - 30. po redu.

"Stavovi koji su u Vidovdanskom glasniku izneseni ne dovode u sumnju naš kulturološki i nacionalni opstanak. To je jedna vrsta optimizma koja dolazi od različitih sagovornika, među kojima je i Svetomir Arsić Basara. Njegov intervju je izuzetan, on ukazuje na probleme koju su doveli do toga da naše postojanje promeni oblik", rekao je on dodajući da je "Basara mera našeg stvaranja".

"Optimizam bude i dva teksta o povratku Galerije umetnosti Priština i Arhiva Kosova i Metohije na ovu teritoriju. To nije puko vraćanje radi forme, te institucije su potreba, one već imaju plan kako da zadovolje naše potrebe. Ove institucije su neophodne, one nam prirodno pripadaju", kazao je on.

Rakočević je zaključio da godina za nama nije ona "koju je pojelo ćutanje".

Saradnik časopisa istoričar Aleksandar Gudžić je čitaocima Vidovdanskog glasnika preporučio da posebnu pažnju obrate na tekst njegovog kolege Petra Ristanovića o slučaju Tahira Mehe koji je malo poznat široj javnosti na Kosovu i u Srbiji.

"Tahir Meha je osamdesetih godina započeo borbu za nacionalno oslobođenje Albanaca sa Kosova. Na njegovom liku, delu, smrti izgrađen je mit, a on je proglašen nacionalnim herojem. On je uzet kao primer homogenizacije albanskog naciona", kazao je Gudžić za RTV Kim, uz ocenu da "taj narativ o Tahiru Mehi obiluje istorijskim neistinama".

"Drugi tekst koji bi toplo preporučio to je tekst Aleksandre Novakov o arhijerejima Eparhije raško-prizrenske između dva rata" naveo je Gudžić.

Štampanje Vidovdanskog glasnika pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022