Vesti
Kultura

Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje

"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
Skulptura Svetomira Arsića Basare na naslovnoj strani novog broja ''Vidovdanskog glasnika'' (Foto Dom kulture, promo)

Vidovdanski glasnik je godišnji časopis za književnost i kulturu, koji izlazi u okviru "Vidovdasnkog pesničkog bdenija".

Glavni i odgovorni urednik publikacije i direktor Doma kulture "Gračanica" Živojin Rakočević predstavio je ukratko najznačajnije sadržaje novog broja - 30. po redu.

"Stavovi koji su u Vidovdanskom glasniku izneseni ne dovode u sumnju naš kulturološki i nacionalni opstanak. To je jedna vrsta optimizma koja dolazi od različitih sagovornika, među kojima je i Svetomir Arsić Basara. Njegov intervju je izuzetan, on ukazuje na probleme koju su doveli do toga da naše postojanje promeni oblik", rekao je on dodajući da je "Basara mera našeg stvaranja".

"Optimizam bude i dva teksta o povratku Galerije umetnosti Priština i Arhiva Kosova i Metohije na ovu teritoriju. To nije puko vraćanje radi forme, te institucije su potreba, one već imaju plan kako da zadovolje naše potrebe. Ove institucije su neophodne, one nam prirodno pripadaju", kazao je on.

Rakočević je zaključio da godina za nama nije ona "koju je pojelo ćutanje".

Saradnik časopisa istoričar Aleksandar Gudžić je čitaocima Vidovdanskog glasnika preporučio da posebnu pažnju obrate na tekst njegovog kolege Petra Ristanovića o slučaju Tahira Mehe koji je malo poznat široj javnosti na Kosovu i u Srbiji.

"Tahir Meha je osamdesetih godina započeo borbu za nacionalno oslobođenje Albanaca sa Kosova. Na njegovom liku, delu, smrti izgrađen je mit, a on je proglašen nacionalnim herojem. On je uzet kao primer homogenizacije albanskog naciona", kazao je Gudžić za RTV Kim, uz ocenu da "taj narativ o Tahiru Mehi obiluje istorijskim neistinama".

"Drugi tekst koji bi toplo preporučio to je tekst Aleksandre Novakov o arhijerejima Eparhije raško-prizrenske između dva rata" naveo je Gudžić.

Štampanje Vidovdanskog glasnika pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023