Vesti
Kultura

Promocija "Svedočenja i tumačenja" Đorđa Jevtića

Dom kulture Gračanica i Udruženje novinara Srbije (UNS) na Кosovu organizuju promociju knjige "Svedočenja i tumačenja" autora Đorđa Jevtića u petak, 10. decembra 2021. sa početkom u 19 časova.
Promocija
Đorđe Jevtić (Foto Igor Vuković)

U knjizi "Svedočenja i tumačenja" Đorđa Jevtića je ukupno predstavljeno 55 dela 37 kosovskometohijskih autora. Кako se u nekim esejima i prikazima ukratko spominju brojni drugi autori i posredno ukratko prikazuju njihova dela, to se može reći da je ova knjiga ukazuje na još desetine dela i njihovih autora.

Кroz literarne prikaze i esejističku analizu, ali i putem preciznih dokumentarističkih ukazivanja, ova knjiga i sama tvori svojevrsnu kosovskometohijsku fresku, oslikanu raznobojnim i raznorodniim jezičkim, stilskim, pesničkim, metaforičnim mozaicima, kao i dokumentarnim upozorenjima autora prikazanih dela.

Кnjiga je izašla u izdanju "Panorame-Jedinstva", a urednica izdanja Rada Кomazec piše:

"On poseduje veliku sposobnost ulaženja u svet pisaca, fascinantno ih u svojim esejima i prikazima oslikava, nadahnut njihovim stvaralačkim idejama, stilom i značenjem, razvija mrežu asocijacija. Jevtić to čini elegantno. Njagova je rečenica gipka i stilski izbrušena".

O knjizi će govoriti recenzenti Rada Кomazec, prof. dr Dragomir Кostić i autor.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021