Vesti
Kultura

Promocija romana „Život iz zasjede“ sutra u Gračanici

Roman „Život iz zasjede“, autora Anđelka Anušića, biće promovisan sutra u Domu kulture „Gračanica“ sa početkom od 19 časova.

Promocija romana „Život iz zasjede“ sutra u Gračanici
Dom kulture Gračanica (Foto Dom kulture Gračanica)

Pored samog autora, u programu učestvuju prof. dr Valentina Pitulić i Žarko Milenković.

Književna kritičarka, Slađana Ilić, rekla je da se radi o veoma složenom, dinamičnom i filmičnom delu, od istorijskog do savremenog trenutka.

„Na prvi pogled čitalac bi mogao zaključiti da je reč o istorijskom romanu, s obzirom na to da se u njemu prati sudbina jedne krajiške srpske porodice, od početka egzodusa, 1995. godine, pa do savremenog trenutka koji ih zatiče rasejane na sve strane, a glavnog junaka Veljka, na Zapadu, u Holandiji. No, to je prvi i najočigledni sloj priče, a drugi se zasnivaju na – složenosti familijarnih odnosa, na činjenici da u kritičnoj istorijskoj situaciji, kakva je uvek za krajiške Srbe, ni brat izbeglica ni njegova porodica nisu dugoročno dobrodošli u sestrinom domu, u Srbiji“, opisala je Ilićeva.

Anđelko Anušić je pesnik, prozni pisac, esejista, književni kritičar, antologičar, publicista, koji je do sada objavio 29 knjiga.Zastupljen je u lektiri, antologijama i pregledima srpske savremene poezije i pripovetke.Njegova poezija i proza prevođeni su na engleski, francuski, ruski, bugarski i makedonski jezik.

Dodeljene su mu razne književne nagrade: Pečat varoši sremskokarlovačke, Stražilovo, Nagrada Sarajevskih dana poezije, „Svetozar Ćorović“, Nagrada Udruženja književnika Srpske, „Stanko Rakita“, „Rade Tomić“, Konstantinova vizija, Nagrada Fondacije „Petar Kočić“, „Mladen Oljača“, Zlatna slova i druge. Živi u Novom Sadu.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022