Vesti
Kultura

Promocija romana „Život iz zasjede“ sutra u Gračanici

Roman „Život iz zasjede“, autora Anđelka Anušića, biće promovisan sutra u Domu kulture „Gračanica“ sa početkom od 19 časova.

Promocija romana „Život iz zasjede“ sutra u Gračanici
Dom kulture Gračanica (Foto Dom kulture Gračanica)

Pored samog autora, u programu učestvuju prof. dr Valentina Pitulić i Žarko Milenković.

Književna kritičarka, Slađana Ilić, rekla je da se radi o veoma složenom, dinamičnom i filmičnom delu, od istorijskog do savremenog trenutka.

„Na prvi pogled čitalac bi mogao zaključiti da je reč o istorijskom romanu, s obzirom na to da se u njemu prati sudbina jedne krajiške srpske porodice, od početka egzodusa, 1995. godine, pa do savremenog trenutka koji ih zatiče rasejane na sve strane, a glavnog junaka Veljka, na Zapadu, u Holandiji. No, to je prvi i najočigledni sloj priče, a drugi se zasnivaju na – složenosti familijarnih odnosa, na činjenici da u kritičnoj istorijskoj situaciji, kakva je uvek za krajiške Srbe, ni brat izbeglica ni njegova porodica nisu dugoročno dobrodošli u sestrinom domu, u Srbiji“, opisala je Ilićeva.

Anđelko Anušić je pesnik, prozni pisac, esejista, književni kritičar, antologičar, publicista, koji je do sada objavio 29 knjiga.Zastupljen je u lektiri, antologijama i pregledima srpske savremene poezije i pripovetke.Njegova poezija i proza prevođeni su na engleski, francuski, ruski, bugarski i makedonski jezik.

Dodeljene su mu razne književne nagrade: Pečat varoši sremskokarlovačke, Stražilovo, Nagrada Sarajevskih dana poezije, „Svetozar Ćorović“, Nagrada Udruženja književnika Srpske, „Stanko Rakita“, „Rade Tomić“, Konstantinova vizija, Nagrada Fondacije „Petar Kočić“, „Mladen Oljača“, Zlatna slova i druge. Živi u Novom Sadu.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023