Vesti
Kultura

Promocija romana ’’Nebo tako duboko’’ sutra u Gračanici

U okviru Vidovdanskih svečanosti, Dom kulture "Gračanica" organizuje promociju nagrađenog romana "Nebo, tako duboko", aktuelne dobitnice nagrade "Meša Selimović", književnice Vesne Кapor. Promocija će se održati u čitaonici „Darinka Jevrić“  u četvrtak 9. juna sa početkom u 19 časova. 
Promocija romana ’’Nebo tako duboko’’ sutra u Gračanici
Dom kulture Gračanica (Foto Dom kulture Gračanica)

„Proza Vesne Кapor dotiče jedan od najdramatičnijih momenata naše književnosti i duboko pogađa naš savremeni trenutak. Reč je o tome da u najvećem broju pisama majka piše ćerci koja umire. Taj momenanat je dalekosežan, jer on ovoj fragmentarnosti, ovoj rasutosti svesti daje jednu neprelaznu tačku. Time se autor suočio sa prilično velikim problemom naše sadašnjice. Naša sadašnjica je bitno fragmentarizovala čoveka, bitno je raskinula njegove društvene i prirodne veze. I onda činjenica smrti ima dramatičan efekat, utoliko što ona, ukazuje na to da nema tog okvira u koji biste vi mogli uklopiti ljudsku smrt. To je bitno za epohu fragmentarizovanog univerzuma u kome živimo. Jer u graničnim situacijama ljudskoga postojanja, a smrt to jeste, vidimo apsolutnu samoću ljudskoga bića. Кao što rečima ne možemo obuhtatiti smrt, tako gotovo da ne možemo komunicirati ni sa najbližima“, rekao je o romanu Milo Lompar, književni istoričar.

Vesna (Samardžić) Кapor rođena je u Nevesinju (Bosna i Hercegovina), a završila je Filološki fakultet u Beogradu. Već dugi niz godina radi kao urednik književnog programa u Studenstkom kulturnom centru u Beogradu. Svoja dela objavljivala je u reprezentativnim izdavačkim kućama u Srbiji: Srpskoj književnoj zadruzi, Filipu Višnjiću, kraljevačkoj Povelji i zrenjaninskoj Agori. Objavila je roman „Tri samoće“ (2010), zbirke priča: „Po sećanju se hoda kao po mesečini“ (2014), „Кao što i vama želim“ (2016), „Venac za oca“ (2018). Dobitnica je brojnih književnih priznanja, između ostalih i nagrade Кondir kosovske devojke koji joj je uručen na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici 2018. godine. Najnovije prozno ostvarenje „Nebo, tako duboko“ (2021) ovenčano je prestižnom književnom nagradom „Meša Selimović“ koja slovi za najdemokratskiju u Srbiji budući da glasa preko 50 eminentnih književnih kritičara iz čitave Srbije i regiona.

U programu, pored autorke, učestvuju književni kritičari Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.

 

 Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022