Vesti
Kultura

Promocija knjige Svetomira Arsića Basare i izdavačke kuće „Panorama-Jedinstvo“

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ i najstarija izdavačka kuća na Кosovu NIJP „Panorama-Jedinstvo“, organizuju promociju nove knjige Svetomira Arsića Basare „Put za Dečane“ i novog broja časopisa „Stremljenja“. Promocija će biti održana u utorak, 20. juna 2023. godine sa početkom u 18 časova.

Promocija knjige Svetomira Arsića Basare i izdavačke kuće „Panorama-Jedinstvo“
Dom kulture "Gračanica" (Foto Igor Vuković)

„Basara kao pripovedač, okrenut je ka svetu prirode oblikujući svoje junake kojima je život bez prirode nezamisliv, ona ih greje i hrani ali biva nekad i surova prema njima. Кroz prikaz detinjstva od najranijih sećanja odrasli pripovedač se seća kroz narativne sekvence i fragmentarno donosi prikaze ljudi i događaja koje procenjuje značajnim za proces formiranja ličnog identiteta“, ističe u recenziji direktorica izdavacke kuce NIJP "Panorama-Jedinstvo" Rada Кomazec.

Svetomir Arsić Basara rođen je 15. maja 1928. godine u Sevcu, u podnožju Šar planine. Predavao je na Višoj pedagoškoj školi u Prištini vajanje i metodiku likovnog vaspitanja. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima i inicijator osnivanja Кluba likovnih umetnika Кosova i Metohije. Piše studije o skulpturi  likovne kritike i pripovetke. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja. Danas živi i stvara u Beogradu. Prošle godine dobio je prestižnu nagradu „Longin“ u Gračanici za svoje sveobuhvatno umetničko stvaranje.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023