Vesti
Kultura

Promocija knjige Rada Bulajića održana u Orahovcu

Juče je u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu održano predstavljanje knjige magistra Rada Bulajića „Sveti kralj Milutin (1282-1321) i manastir Gračanica“.

Promocija knjige Rada Bulajića održana u Orahovcu
Promocija knjige Rada Bulajića u Orahovcu (Foto: Radio Goraždevac)

Dobrodošlicu okupljenim meštanima Orahovca i Velike Hoče, autoru knjige i gostima, poželeo je paroh orahovački otac Milan Stanojević, a sa biografijom Rada Bulajića okupljene je upoznala profesorica srpskog jezika književnosti iz Orahovca Olivera Radić.

„Rade Bulajić je diplomirani teolog, diplomiran istoričar, master istorije i teologije. Master studije je završio na filozofskom fakultetu u Novom Sadu, master rad je odbranio 2014-te godine na temu „Kralj Milutin (1282-1321) i manastir Gračanica“. To je pretočeno u knjigu koju mi danas ovde predstavljamo“, rekla je na otvaranju promocije Olivera Radić.

O knjizi su govorili istoričar Aleksandr Gudžić iz Doma kulture Gračanica i Dario Miletić, veroučitelj iz Doboja.

Aleksandar Gudžić je napravio osvrt na život i delo Sv Kralja Milutina, a Dario Miletić je govorio o freskopisu manastira Gračanice istakavši da se kao deo freskopisa na nadvratniku đakonikona ispisana ćirilicom nalazi i Povelja Sv. Kralja Milutina.

„Knjiga je metodološki dobro koncipirana, podeljena na četiri poglavlja. Pisana je jednostavnim i čitkim stilom pisanja i omogućuje brzo i nezamarajuće čitanje. U prvom poglavlju zabavio se temom zadužbinarstva i samom pojmu zadužbinarstva“, kazao je Gudžić.

Mr Rade Bulajić se obratio okupljenima zahvalivši se na gostoprimstvu ocu Milanu kod kojeg je dolazio još pre desetak godina izrazivši veliku radost što predstavlja svoju knjigu ljudima Orahovca i Velike Hoče.

„Ova knjiga koja se nalazi pred vama izdata je od strane instituta za srpsku kulturu u Nikšiću. Izdata je uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog gospodina Teodosija kome se ovom prilikom zahvaljujem, kao i mitropolita crnogorso-primorskog i arhiepiskopa cetinjskog, gospodina Joanikija”, rekao je na početku promocije svoje knjige magistar Rade Bulajić.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023