Vesti
Kultura

Promocija knjige Petra Kostića u Gračanici

Povodom jubileja 150 godina postojanja Prizrenske bogoslovije Dom kulture Gračanica i Udruženje „Sveti Spasˮ organizuju promociju knjige Petra Kostića „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)“.
Promocija knjige Petra Kostića u Gračanici
Dom kulture u Gračanici (Foto Dom kulture)

Delo Petra Kostića „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)ˮ objavljeno je 1933. godine u Skoplju. Sećanje na Kostićevu ličnost i njegov stvaralački potencijal obnovljeno je devedesetih godina 20. veka, kada njegova dela ponovo počinju da se objavljuju.

"Zahvaljujući Skupštini opštine Prizren, fototipsko izdanje ove knjige sa predgovorom prof. Vladimira Bovana pojavilo se 1997. godine upravo u Prizrenu. Tiraž ovog izdanja bio je 1.000 primeraka. Da li zbog ratnih prilika koje su već bile na vidiku, ili iz nekog drugog razloga, tek, ova knjiga u većem tiražu nije dospela do čitalaca. Iz tog razloga se Udruženje „Sveti Spas” iz Prizrena odlučilo da objavi novo fototipsko izdanje ove knjige", navode iz Doma kulture.

Knjiga „Prosvetno-kulturni život pravoslavnih Srba u Prizrenu i njegovoj okolini u XIX i početkom XX veka (sa uspomenama pisca)ˮ je memoarističko i istoriografsko štivo značajno ne samo za srpsku istoriografiju već i za etnologiju, lingvistiku i folkloristiku. Ovo delo i u današnje vreme predstavlja polaznu osnovu i nezaobilaznu literaturu za istraživanje društvenih, ekonomskih, političkih i kulturnih prilika u Prizrenu i okolini u 19. veku i u prvoj polovini 20. veka.

"Objavljivanjem Kostićevih dela duhovno obnavljamo Prizren i čuvamo ga u mislima sadašnjih i budućih generacija. I ne samo to – ova knjiga, ali i druge Kostićeve knjige, budući u službi borbe za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, preko su potrebne stručnoj javnosti i srpskom rodu uopšte. One svedoče o istorijskom pravu Srba na kolevku srpske državnosti, na teritoriju na kojoj su Srbi, uprkos kontinuiranim progonima, živeli u velikom broju sve do 1999. godine", kazala je dr Aleksandra Novakov, autorka predgovora.

O knjizi će govoriti: Zlatko Mavrić, direktor Udruženja „Sveti Spasˮ, dr Aleksandra Novakov, naučni saradnik, dr Sonja Jerković, naučni saradnik, msr Nemanja Dimitrijević i Aleksandar Gudžić istoričar.

Promocija će biti održana u sredu 20. oktobra 2021. godine u 18 časova u Domu kulture Gračanica.Ostale vesti

U ponedeljak počinje
Deseti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" održaće se od 29. novembra do 1. decembra 2021. godine u Domu kulture „Gračanica“ koji je i organizator festivala. Pored Doma kulture „Gračanica“ festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“. Svečano otvaranje festivala je 29. 11. 2021. u 20 časova.
  • 27.11.2021
Mila Mihajlović svojim stihovima ostavlja
Zbirka pesama "Večni trag" mlade pesnikinje Mile Mihajlović promovisana je večeras u Gračanici.
  • 26.11.2021
Bista čuvenom svešteniku Milivoju Miletiću čeka svoj postament u Goraždevcu
Vajar Dragan Radenović, poreklom iz Dobrog Dola u okolini Goraždevca, izvajao je bistu čuvenog goraždevačkog sveštenika i prosvetnog predvodnika ovog kraja. Bista čeka da se odredi mesto i uradi postament kako bi bila postavljena.
  • 25.11.2021
“Carski glasovi” odjekivali Gračanicom
U Domu kulture u Gračanici održan je drugi Festival izvornih pesama u čast Jordana Nikolića i Mare Đorđević pod nazivom “Carski glasovi“.
  • 23.11.2021
’’Antigona’’ na turneji u Crnoj Gori
Narodno pozorište u Prištini (NPP) i Narodno pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović" kreću na malu crnogorsku turneju sa predstavom „Antigona“ koja će najpre biti izvedena u Nikšiću 26. novembra, a potom, dan za danom, i u Herceg Novom, odnosno Kotoru.
  • 23.11.2021
Svečano otvaranje filmskog festivala večeras u Gračanici
Sedmi Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) pod sloganom "Ovde" svečano će biti otvoren večeras u 21 čas u Domu kulture "Gračanica". 
  • 19.11.2021