Vesti
Kultura

Promocija knjige o Prizrenskoj bogosloviji i sabranih dela Ivana Jastrebova

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica" organizuju u utorak, 11. oktobra, od 19.00 časova promociju knjiga: Zbornik radova "Prizrenska bogoslovija: život, misija, doprinos" i Sabrana dela Ivana Stepanoviča Jastrebova (1-3), "Stara Srbija i Albanija".
Promocija knjige o Prizrenskoj bogosloviji i sabranih dela Ivana Jastrebova
Kompleks Bogoslovije u Prizrenu (Foto arhiva Kim)

Program će u gračaničkom Domu kulture otvoriti episkop raško-prizrenski Teodosije.

Zbornik radova "Prizrenska bogoslovija; život, misija, doprinos" predstaviće: urednica izdanja dr Aleksandra Novakov, teolog i urednik izdanja Dejan Ristić, te jeromonasi i profesori Bogoslovije u Prizrenu - Isidor (Jagodić) i Nikita (Adamović).

Zbornik radova "Prizrenska bogoslovija: život, misija, doprinos" objavljen je 2021. godine povovodom velikog jubileja - 150 godina od osnivanja Prizrenske bogoslovije i 10 godina od obnove njenog rada u Prizrenu, u saizdavaštvu Eparhije raško-prizrenske, Prizrenske bogoslovije i Кosovskometohijskog odbora Matice srpske. Кnjiga sadrži 46 naučnih radova u kojima se interdisciplinarnim naučnim pristupom daje novo svetlo o radu ove značajne škole, imajući u vidu istorijske prilike u kojima je ostvarivala svoju delatnost.

Ivan Stepanovič Jastrebov (1839–1894) proveo je svoj radni vek na Balkanu kao diplomatski predstavnik Ruske carevine i ostao je zapamćen kao veliki prijatelj srpskog naroda. Dužnost ruskog konzula u evropskoj Turskoj omogućila je Jastrebovu, pasioniranom istraživaču, da proputuje i upozna Staru Srbiju, Makedoniju i Albaniju, i da ih svestrano izuči.

Njegovo delo "Stara Srbija i Albanija", treba posmatrati kao važan izvor za proučavanje Podrimlja u drugoj polovini XIX veka, i to u geografskom, istorijskom, etnografskom i demografskom pogledu.

O sabranim delima Ivana Stepanoviča Jastrebova ("Stara Srbija i Arbanija", "Podaci za istoriju Srpske Crkve i naroda", "Običaji i pesme Srba u Turskoj") će govoriti urednik i priređivač Borisav Čeliković i priređivačica prof. dr Valentina Pitulić.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023