Vesti
Kultura

Promocija knjige o Prizrenskoj bogosloviji i sabranih dela Ivana Jastrebova

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica" organizuju u utorak, 11. oktobra, od 19.00 časova promociju knjiga: Zbornik radova "Prizrenska bogoslovija: život, misija, doprinos" i Sabrana dela Ivana Stepanoviča Jastrebova (1-3), "Stara Srbija i Albanija".
Promocija knjige o Prizrenskoj bogosloviji i sabranih dela Ivana Jastrebova
Kompleks Bogoslovije u Prizrenu (Foto arhiva Kim)

Program će u gračaničkom Domu kulture otvoriti episkop raško-prizrenski Teodosije.

Zbornik radova "Prizrenska bogoslovija; život, misija, doprinos" predstaviće: urednica izdanja dr Aleksandra Novakov, teolog i urednik izdanja Dejan Ristić, te jeromonasi i profesori Bogoslovije u Prizrenu - Isidor (Jagodić) i Nikita (Adamović).

Zbornik radova "Prizrenska bogoslovija: život, misija, doprinos" objavljen je 2021. godine povovodom velikog jubileja - 150 godina od osnivanja Prizrenske bogoslovije i 10 godina od obnove njenog rada u Prizrenu, u saizdavaštvu Eparhije raško-prizrenske, Prizrenske bogoslovije i Кosovskometohijskog odbora Matice srpske. Кnjiga sadrži 46 naučnih radova u kojima se interdisciplinarnim naučnim pristupom daje novo svetlo o radu ove značajne škole, imajući u vidu istorijske prilike u kojima je ostvarivala svoju delatnost.

Ivan Stepanovič Jastrebov (1839–1894) proveo je svoj radni vek na Balkanu kao diplomatski predstavnik Ruske carevine i ostao je zapamćen kao veliki prijatelj srpskog naroda. Dužnost ruskog konzula u evropskoj Turskoj omogućila je Jastrebovu, pasioniranom istraživaču, da proputuje i upozna Staru Srbiju, Makedoniju i Albaniju, i da ih svestrano izuči.

Njegovo delo "Stara Srbija i Albanija", treba posmatrati kao važan izvor za proučavanje Podrimlja u drugoj polovini XIX veka, i to u geografskom, istorijskom, etnografskom i demografskom pogledu.

O sabranim delima Ivana Stepanoviča Jastrebova ("Stara Srbija i Arbanija", "Podaci za istoriju Srpske Crkve i naroda", "Običaji i pesme Srba u Turskoj") će govoriti urednik i priređivač Borisav Čeliković i priređivačica prof. dr Valentina Pitulić.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022