Vesti
Kultura

Promocija knjige "Kralj Milutin i manastir Banjska" u Gračanici

Promocija knjige „Кralj Milutin i manastir Banjska“ autora Vlade Stankovića i Jelene Erdeljan biće predstavljena u Domu kulture "Gračanica" u sredu 25. maja 2022. godine u 19 časova.

Promocija knjige
Dom kulture Gračanica (Foto Dom kulture Gračanica)

O knjizi će, pored autora, govoriti prof. dr Radivoj Radić i doc. dr Dragoljub Marjanović.

"Кralj Milutin je jedan od najvažnijih vladara srpske istorije, ne samo srednjovekovnog njenog razdoblja. Tokom svoje dugotrajne vladavine (1282-1321), mudrom politikom, čvrstim opredeljenjem za pravoslavnu veru, neprevaziđenim zadužbinarstvom i stvaranjem novog središta srpske države i srpskog naroda na prostorima od Кosova i Metohije do Skopske i Vranjske kotline iz osnova je promenio tok srpske države. Detaljnom analizom svih raspoloživih izvora, srpskih, vizantijskih, bugarskih, latinskih, knjiga otkriva do sada nepoznate aspekte državničke politike srpskog kralja".

"Manastir Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana u Banjskoj predstavljao je mikrokosmos sveta, života i sveukupnog delovanja kralja Milutina. Posvećen zaštitniku loze Nemanjića, manastir Banjska činio je simbolički završetak jednog ciklusa tada već dugotrajne svetorodne vladarske loze, poslednju tačku tog zamišljenog ideološkog kruga koja će se spojiti sa svojom početnom tačkom, Stefanom Nemanjom-Svetim Simeonom...Da Banjska predstavlja ključno obeležje kralja Milutina i njegovo stvarno zaveštanje, svedoči i činjenica da je do kraja srednjeg veka na Balkanu i do velikih potresa koji koji su usledili sa turskim osvajanjima, njen ktitor bio poznat upravo kao Banjski kralj, kako ga naziva i biograf despota Stefana, Кonstantin Filozof", iz monografije "Kralj Milutin i manastir Banjska".

U četvrtak 26. maja 2022. godine u 18 časova promocija knjige će biti održana u sali pri crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Orahovcu.Ostale vesti

Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022
Venac: Premijera programa ’’700’’
Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl ’’Venac’’ sinoć je premijerno izveo koreodramu, program pod nazivom ’’700’’, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
  • 23.06.2022
Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov večeras u Mitrovačkom dvoru
Koncert umetničkog trija koji čine Snežana Berić - Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov biće održan večeras od 20h u Mitrovačkom dvoru
  • 23.06.2022
Pesnički susreti ’’Aleksandar Aca Despotović’’: Veče protkano ljubavlju prema poeziji
U okviru 28. Mitrovačkog festivala kulture sinoć su u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici otvoreni pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović".
  • 23.06.2022