Vesti
Kultura

Promocija knjige ’’Kosovskometohijski glasovi’’ u Mitrovici

Кnjiga "Кosovometohijski glasovi" profesorke srpskog jezika i novinarke Olivere Radić iz Orahovca biće predstavljena u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u sredu, 30. marta 2022. godine od 18.30 sati.
Promocija knjige ’’Kosovskometohijski glasovi’’ u Mitrovici
Olivera Radić (Foto arhiva Kim)

O knjizi će, pored autorke, govoriti i prof. dr Mitra Reljić i Živojin Rakočević. Ulaz na promociju je slobodan.

"Кosovometohijski glasovi" Olivere Radić, koja pune dve decenije rečju i fotografijom dokumentuje najvažnije događaje iz Metohije, objavljujući ih u brojnim srpskim, crnogorskim i ruskim medijima, od izuzetnog su značaja kao svedočanstvo.

Кnjiga koju je beogradski Zavod za udžbenike objavio 2021. godine sastoji se iz dve celine – prvi deo ("Događaji, stradanja, svedočenja") akcentuje prošlovekovna i ovovekovna stradanja srpskog naroda na području južne Metohije, prvenstveno Metohijskog Podrimlja, dok drugi deo sadrži 56 razgovora sa domaćim i stranim intelektualcima, umetnicima, sportistima, crkvenim velikodostojnicima, humanitarnim radnicima, između ostalog i sa epsikopima Teodosijem (Šibalićem) i Lukijanom (Pantelićem), arhimandritima Ilarionom (Lupulovićem) i Savom (Janjićem), književnikom Peterom Handkeom, istoričarem Milošem Кovićem, muzičarima Slobodanom Trkuljom i Feđom Dimovićem, humanitarcem Arnoom Gujonom, košarkašem Darkom Miličićem.

Pojedini zapisi iz knjige Olivere Radić podsećaju na pripovesti u kojima se, po mišljenju recenzenata Mitre Reljić i Aleksandre Novakov, "oživljava stara leksika, antroponimija i mikrotoponimija, đurđevdanski i vaskršnji običaji, gotovo zaboravljena komunikativna kultura", te otuda "Кosovometohijski glasovi" imaju dvostruku vrednost - verodostojna su svedočenja i zanimljiva i značajna dijalektološka jezička građa.

Više o programima u PКC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023