Vesti
Kultura

Promocija knjige ’’Kosovskometohijski glasovi’’ u Mitrovici

Кnjiga "Кosovometohijski glasovi" profesorke srpskog jezika i novinarke Olivere Radić iz Orahovca biće predstavljena u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u sredu, 30. marta 2022. godine od 18.30 sati.
Promocija knjige ’’Kosovskometohijski glasovi’’ u Mitrovici
Olivera Radić (Foto arhiva Kim)

O knjizi će, pored autorke, govoriti i prof. dr Mitra Reljić i Živojin Rakočević. Ulaz na promociju je slobodan.

"Кosovometohijski glasovi" Olivere Radić, koja pune dve decenije rečju i fotografijom dokumentuje najvažnije događaje iz Metohije, objavljujući ih u brojnim srpskim, crnogorskim i ruskim medijima, od izuzetnog su značaja kao svedočanstvo.

Кnjiga koju je beogradski Zavod za udžbenike objavio 2021. godine sastoji se iz dve celine – prvi deo ("Događaji, stradanja, svedočenja") akcentuje prošlovekovna i ovovekovna stradanja srpskog naroda na području južne Metohije, prvenstveno Metohijskog Podrimlja, dok drugi deo sadrži 56 razgovora sa domaćim i stranim intelektualcima, umetnicima, sportistima, crkvenim velikodostojnicima, humanitarnim radnicima, između ostalog i sa epsikopima Teodosijem (Šibalićem) i Lukijanom (Pantelićem), arhimandritima Ilarionom (Lupulovićem) i Savom (Janjićem), književnikom Peterom Handkeom, istoričarem Milošem Кovićem, muzičarima Slobodanom Trkuljom i Feđom Dimovićem, humanitarcem Arnoom Gujonom, košarkašem Darkom Miličićem.

Pojedini zapisi iz knjige Olivere Radić podsećaju na pripovesti u kojima se, po mišljenju recenzenata Mitre Reljić i Aleksandre Novakov, "oživljava stara leksika, antroponimija i mikrotoponimija, đurđevdanski i vaskršnji običaji, gotovo zaboravljena komunikativna kultura", te otuda "Кosovometohijski glasovi" imaju dvostruku vrednost - verodostojna su svedočenja i zanimljiva i značajna dijalektološka jezička građa.

Više o programima u PКC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022
PKC Akvarijus: Večeras
Dokumentarni film Stefana Pavlovića "U potrazi za konjima" biće prikazan u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" večeras (utorak, 22. novembar) u 20.00 časova.
  • 22.11.2022
Osmi Međunarodni filmski festival KiM otvorio film ’’Strahinja Banović’’

Osmi “Kosovo i Metohija” Međunarodni filmski festival (KMMFF) je svečano otvoren u Domu kulture “Gračanica”, prikazivanjem višestruko nagrađivanog filma „Strahinja Banović” reditelja i scenariste Stefana Arsenijevića.

  • 21.11.2022