Vesti
Kultura

Promocija knjige i otvaranje izlozbe fotografija o vladiki Atanasiju

Dom kulture "Gračanica", Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju promociju knjige "Atanasije: Jedan životopis" i otvaranje izložbe fotografija "Tvoje od tvojih" autora jeromonaha Teofila Petrovića, sabrata manastira Tvrdoš kod Trebinja.
Promocija knjige i otvaranje izlozbe fotografija o vladiki Atanasiju
Vladika Atanasije sa najmlađima u manastiru Visoki Dečani, februar 2000. godine (Foto arhiva Kim)

"U knjizi ’Atanasije: Jedan životopis’ sabrani su mnogi znakovi i putokazi koji prate duhovno veoma živopisan put vladike Atanasija hercegovačkog, kao i mnogobrojni detalji koji ocrtavaju njegov portret. Šta ovaj duhovni lik tačno znači za savremenog čoveka nije lako sažeti i u kratkim crtama opisati. Za razumevanje dometa i zračenja ovog karaktera potrebni su različiti uglovi sagledavanja i verovatno drugačiji standard merenja. Otuda potreba za knjigom koja bi poslužila kao vodič kroz njegovo putešestvije", napisao je vladika zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) u predgovoru.

Izložba "Tvoje od tvojih" na foreksu prati život blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija Jevtića u četiri perioda, od rodne Brdarice do monašenja, zatim obuhvata period jeromonaha i profesora i period Atanasija kao hercegovačkog vladike, sve do njegove mirovine kao aktivnog episkopa i njegove dane i služenje u starosti.

U programu učestvuju: episkop raško-prizrenski Teodosije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop zapadnoamerički Maksim i iguman Manastira Sveti Arhangeli Mihailo.

Promocija i otvaranje izložbe fotografija biće održani u subotu, 15. oktobra 2022. godine od 19.00 časova u Domu kulture "Gračanica".Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022