Vesti
Kultura

Promocija knjige i otvaranje izlozbe fotografija o vladiki Atanasiju

Dom kulture "Gračanica", Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju promociju knjige "Atanasije: Jedan životopis" i otvaranje izložbe fotografija "Tvoje od tvojih" autora jeromonaha Teofila Petrovića, sabrata manastira Tvrdoš kod Trebinja.
Promocija knjige i otvaranje izlozbe fotografija o vladiki Atanasiju
Vladika Atanasije sa najmlađima u manastiru Visoki Dečani, februar 2000. godine (Foto arhiva Kim)

"U knjizi ’Atanasije: Jedan životopis’ sabrani su mnogi znakovi i putokazi koji prate duhovno veoma živopisan put vladike Atanasija hercegovačkog, kao i mnogobrojni detalji koji ocrtavaju njegov portret. Šta ovaj duhovni lik tačno znači za savremenog čoveka nije lako sažeti i u kratkim crtama opisati. Za razumevanje dometa i zračenja ovog karaktera potrebni su različiti uglovi sagledavanja i verovatno drugačiji standard merenja. Otuda potreba za knjigom koja bi poslužila kao vodič kroz njegovo putešestvije", napisao je vladika zapadnoamerički Maksim (Vasiljević) u predgovoru.

Izložba "Tvoje od tvojih" na foreksu prati život blaženopočivšeg episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija Jevtića u četiri perioda, od rodne Brdarice do monašenja, zatim obuhvata period jeromonaha i profesora i period Atanasija kao hercegovačkog vladike, sve do njegove mirovine kao aktivnog episkopa i njegove dane i služenje u starosti.

U programu učestvuju: episkop raško-prizrenski Teodosije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop zapadnoamerički Maksim i iguman Manastira Sveti Arhangeli Mihailo.

Promocija i otvaranje izložbe fotografija biće održani u subotu, 15. oktobra 2022. godine od 19.00 časova u Domu kulture "Gračanica".



Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023