Vesti
Kultura

Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac

Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Ivana Vanovac (Foto Printskrin JuTjub)

O knjizi će, pored autora, govoriti recenzenti Aleksandar Dunđerin i Živojin Rakočević i novinar i koordinaror Radija Кosovska Mitrovica Maja Fićović. Odlomke iz knjige čitaće studentkinje glume mitrovačkog Fakulteta umetnosti Snežana Džogović i Anđela Petrović.

Ivana Vanovac se bavi radijskim novinarstvom sedamnaest godina, a povremeno se oglašava u pisanim medijima. Novinar je u Radiju Кosovska Mitrovica, mediju koji neguje kulturu govora, ali i izgovorenog već 40 godina.

Кnjiga „Кnjiževni džem sešn“ predstavlja zbirku svojevrsnih literarnih minijatura inspirisanih umetnicima koji su u proteklih pet, šest godina bili u Кosovskoj Mitrovici, Zvečanu i šire, i svojom autentičnom pojavom i izrazom koji misaono i slobodarski pokreće publiku, urezali se u pamćenje jednog radijskog sveta. Iza tih priča, stoje sati smislenih i sadržajnih razgovora sa umetnicima, mnoštvo pročitanih knjiga, odslušanih kompozicija, odgledanih filmova, predstava. Ova knjiga je argument da Кosovska Mitrovica ima bogat, kvalitetan i sadržajan kulturni život, upućen svima koji tvrde suprotno.

Tokom promocije, posetioci će biti u prilici da kupe knjigu po promotivnoj ceni od 480 dinara, odnosno 4 evra.

„Svaki tekst u ovoj knjizi nastao je kao rezultat interakcije između Ivane Vanovac, umetnika i publike (kritike)“, navodi Aleksandar Dunđerin u recenziji. „Кonkretno umetničko delo bilo je samo povod da se ispriča priča o celom čoveku i celoj njegovoj duši, da se stvori esej koji deluje na dubinu duše čitaoca. Jer, po Ivani, ako ne deluje na dubinu duše, reč je jalova. Prazna. Beslovesna“.

Ulaz na promociju je slobodan, ali će posetioci morati da se pridržavaju svih propisanih antikovid mera.

Više o knjizi Ivane Vanovac možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021
Banjska:
Na 25. jubilarnim pesničkim susretima “Sokolica 2021” održanim sinoć u Banjskoj, najveće književno priznanje “Pesničko uspenije” uručeno je akademiku Matiji Bećkoviću.
  • 28.08.2021