Vesti
Kultura

Promocija knjiga Stojana Sekulića

U okviru  Vidovdanskih svečanosti, Dom kulture "Gračanica" ogranizuje promociju knjiga "Кosovska hronika Tomislava Sekulića" i "Gračanička trilogija", autora akademika prof. dr Stojana Sekulića.
Promocija knjiga Stojana Sekulića
Prof. dr Stojan Sekulić (Foto Medija centar Čaglavica)

Promocija će biti održana u Velikoj sali Doma kulture "Gračanica", u četvrtak, 23. juna sa početkom u 20 časova. Govoriće Miloš Đorđević, Ratko Popović i autor.

Akademik prof. dr Stojan Sekulić rođen je u Gračanici, po zanimanju je lekar-hirurg i univerzitetski profesor.

Кnjiga "Кosovska hronika Tomislava Sekulića" ima četiri dela : Prvi deo je "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", a predgovor koji je napisao autor ove knjige i obuhvata životopis Tomislava Sekulića. Drugi deo je treće izdanje knjige "Seobe kao sudbina" Tomislava Sekulića. Treći deo su originalni rukopisi, dokumenta i intervjui. U ovom delu je i poglavlje "Pod lupom novinara", u kome o Tomislavu Sekuliću pišu petorica istaknutih novinara srpskih glasila sa Кosmeta, koji su pratili njegov politički rad i delovanje. U ovom delu su i svi intervjui i diskusije koji su objavljeni u srpskim glasilima. Četvrti deo su fotografije i dokumenta, koji do sada nisu objavljeni.

"Gračanička trilogija" obuhvata tri objavljene knjige: "Gračanica" (2015), "Gračanički srez 20. i 21. vek" (2019) i "Кosovska hronika Tomislava Sekulića" (2022).Ostale vesti

Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022
Venac: Premijera programa ’’700’’
Povodom 700 godina manastira Gračanica, uz blagoslov Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ansambl ’’Venac’’ sinoć je premijerno izveo koreodramu, program pod nazivom ’’700’’, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.
  • 23.06.2022
Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov večeras u Mitrovačkom dvoru
Koncert umetničkog trija koji čine Snežana Berić - Ekstra Nena, Oliver Njego i Nikola Rackov biće održan večeras od 20h u Mitrovačkom dvoru
  • 23.06.2022
Pesnički susreti ’’Aleksandar Aca Despotović’’: Veče protkano ljubavlju prema poeziji
U okviru 28. Mitrovačkog festivala kulture sinoć su u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici otvoreni pesnički susreti "Aleksandar Aca Despotović".
  • 23.06.2022