Vesti
Kultura

Promocija antologije „Miloš Ćirkov čuva kućni prag“

U organizaciji Studenstkog centar Priština – Kosovska Mitrovica, sinoć je promovisana antologija pesama „Miloš Ćirkov čuva kućni prag“, autora Goluba Jašovića i Slavice Jovanović.
Promocija antologije „Miloš Ćirkov čuva kućni prag“
Detalj sa promocije (Foto Radio Mitrovica sever)

O ideji i nastanku ove knjige govorili su prof. dr Aleksandra Kostić Tmušić, prof. dr Golub Jašović i novinar Zoran Vlašković. O značaju postojanja takve ličnosti, o njegovoj hrabrosti i želji za očuvanjem nasledjenog od predaka, govorio je istaknuti pesnik i književni stavaralac iz Gračanice Ratko Popović, koji je u ovoj antologiji, svojom dramskom poemom najzastupljeniji, pored brojnih pesnika iz bliskog okruženja i regiona.

“Miloš je ličnost koja nam osvetljava puteve i vidike. Miloš je sigurno sledbenik Miloša Obilića, ali reći ću, ta dva junaka su u ovom času podjednako slavna i značajna za srpski rod. Miloš Obilić kao mit, legenda i kao stvarnost srpskom rodu je bio potreban kroz vekove da bi sebe hrabrio i vaznosio dok je veka i sveta, a Miloš Ćirković, sledeći taj njegov put i junaštvo, je imao sebe, ideju ili ideal, gde je za rod časno dati glavu i večno otići u slavu” rekao je Popović i dodao:

“Miloš jeste bio taj koji je branio svoju zemlju, pričesnu zemlju, branio je nebo, svoj prag, šumu koju je čuvao. On je taj koji je čuvao jedan Hram odnosno jedan Hrast koji je imao preko sedam vekova u okolini Kline, što i jeste bila naša crkva i ako je to drvo”.

U tom Hrastu ili svima koje je čuvao, u jednom od godova je svakako upisano i njegovo ime kaže Ratko Popović.

U programskom delu večeri učestvovali su i narodni guslar Stanko Adžić i pesnici zastupljeni u ovoj knjizi.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021