Vesti
Kultura

Promenjen termin, "Sporazum" u Nišu u subotu

"Sporazum" će imati projekciju u Niškom kulturnom centru na Danima balkanskog filma u subotu, 4. marta, u 18 časova, umesto u nedelju 5. marta 2017, kako je ranije najavljeno.
Promenjen termin,
Aleksandar Mihailović i Bora Nenić u filmu ''Sporazum'' (Foto Slavenko Smiljanić)

Kako je za RTV Kim rekao reditelj Predrag Peđa Radonjić, do promene termina projekcije je došlo zbog ranije preuzetih obaveza glumačke ekipe filma "Sporazum", a koja je želela da se nakon projekcije pokloni publici, jer trojica glumaca dolaze iz grada na Nišavi: Aleksandar Mihailović, Marjan Todorović i Dejan Cicmilović.  

Dani balkanskog filma su ove godine nastavak tradiocionalne manifestacije Dani bugarskog filma koja je počela u sredu i traje do petka, 3. marta. U okviru ovog programa, biće prikazani filmovi "Tragovi u pesku" Ivajla Hristova, "Iza kadra" Svetoslava Ovčarova, "Istine o čoveku i životu: Metodi-Meta Petrov" Petra Videnova i "Staklena reka" Stanimira Trifonova.

U okviru programa balkanskog filma biće prikazana ostvarenja "Sporazum" (u subotu) i "Velika voda" Iva Trajkova (u subotu).

Sve projekcije su u sali Niškog kulturnog centra sa početkom u 18 časova, а ulaz je slobodan.

"Sporazum" je prvi igrani film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine. Glavni junak je srpski povratnik koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto što će mu doneti velika životna iskušenja. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta u ovom gradu, a videla ga je i publika u Vrnjačkoj Banji, Beogradu, širom Kosova i Metohije, kao i gledaoci u Barseloni, Londonu, Klužu i Sočiju.

U ovom filmu pored pomenutih glumaca igraju Bora Nenić, Vasilija Kokotović, Zdravko Maletić, Marija Masal, Dragan Stokić, Aleksandar Milojević, Miodrag Krčmarik, Miloš Milić, Nebojša Đorđević, Tamara Tomanović, Nenad Stojaković i drugi. Direktor fotografije je Slavenko Smiljanić, montažer Snežana Ivanović, a autor originalne muzike Bratislav Radovanović iz benda Fish In Oil. Film je snimljen u koprodukciji Frejm production i RTV Kim.Ostale vesti

„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020
U toku je deveta nedelja koliko traje izolacija i ograničeno kretanje usled pojave epidemije koronavirusa. Dom kulture "Gračanica" je i za ovu nedelju pripremio kulturni program koji emituje preko društvenih mreža.
  • 10.05.2020
Dom kulture „Gračanica“ nastavlja sa programima tokom epidemije
Dom kulture „Gračanica“ je za osmu nedelju ograničenog kretanja i vanrednog stanja izazvanog epidemijom virusa korona pripremio programe kulturnog sadržaja.
  • 03.05.2020