Vesti
Kultura

Promenjen termin, "Sporazum" u Nišu u subotu

"Sporazum" će imati projekciju u Niškom kulturnom centru na Danima balkanskog filma u subotu, 4. marta, u 18 časova, umesto u nedelju 5. marta 2017, kako je ranije najavljeno.
Promenjen termin,
Aleksandar Mihailović i Bora Nenić u filmu ''Sporazum'' (Foto Slavenko Smiljanić)

Kako je za RTV Kim rekao reditelj Predrag Peđa Radonjić, do promene termina projekcije je došlo zbog ranije preuzetih obaveza glumačke ekipe filma "Sporazum", a koja je želela da se nakon projekcije pokloni publici, jer trojica glumaca dolaze iz grada na Nišavi: Aleksandar Mihailović, Marjan Todorović i Dejan Cicmilović.  

Dani balkanskog filma su ove godine nastavak tradiocionalne manifestacije Dani bugarskog filma koja je počela u sredu i traje do petka, 3. marta. U okviru ovog programa, biće prikazani filmovi "Tragovi u pesku" Ivajla Hristova, "Iza kadra" Svetoslava Ovčarova, "Istine o čoveku i životu: Metodi-Meta Petrov" Petra Videnova i "Staklena reka" Stanimira Trifonova.

U okviru programa balkanskog filma biće prikazana ostvarenja "Sporazum" (u subotu) i "Velika voda" Iva Trajkova (u subotu).

Sve projekcije su u sali Niškog kulturnog centra sa početkom u 18 časova, а ulaz je slobodan.

"Sporazum" je prvi igrani film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine. Glavni junak je srpski povratnik koji posle godina izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto što će mu doneti velika životna iskušenja. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta u ovom gradu, a videla ga je i publika u Vrnjačkoj Banji, Beogradu, širom Kosova i Metohije, kao i gledaoci u Barseloni, Londonu, Klužu i Sočiju.

U ovom filmu pored pomenutih glumaca igraju Bora Nenić, Vasilija Kokotović, Zdravko Maletić, Marija Masal, Dragan Stokić, Aleksandar Milojević, Miodrag Krčmarik, Miloš Milić, Nebojša Đorđević, Tamara Tomanović, Nenad Stojaković i drugi. Direktor fotografije je Slavenko Smiljanić, montažer Snežana Ivanović, a autor originalne muzike Bratislav Radovanović iz benda Fish In Oil. Film je snimljen u koprodukciji Frejm production i RTV Kim.Ostale vesti

Milan Vasić predstavio muzički spot snimljen na Kosovu
Milan Vasić, glumac Narodnog pozorišta Priština, predstavio je sinoć muzički spot za pesmu “Ja sam momče sa Kosova” Svetomira Ilića. Ovu pesmu Milan izvodi uz pratnju najpopularnijeg srpskog trubača Dejana Petrovića.
  • 30.10.2020
Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020