Vesti
Kultura

Projekcije filma "Mrak“ u Gračanici, Šilovu i Ranilugu

Dom kulture "Gračanica“ organizuje projekcije filma "Mrak“ reditelja i scenariste Dušana Milića na Кosovu i Metohiji. Film će, pored gračaničke, pogledati i publika u Šilovu i Ranilugu.

Projekcije filma
Detalj iz filma 'Mrak' Dušana Milića (Foto Promo)

Radnja filma smeštena je u vreme martovskog Pogroma na Кosovu i Metohiji. U planinskim zabitima Кosova, na imanju okruženom gustom šumom, živi Milica sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici КFOR-a? Nema materijalnih dokaza da se nešto loše događa, ali svake naredne noći njihov strah raste…

Posle beogradske i gračaničke premijere 17. marta 2022. u ponedeljak, 21. marta, biće organizovana još jedna projekcija u Gračanici sa početkom u 17 časova, kao i turneja u Šilovu (Кulturno prosvetni centar "Božidar Mitrović") u 19 časova i u Ranilugu (Dom kulture "Radomir Popović") u 21 čas.

Pre projekcija u Galeriji Doma kulture u Gračanici sa početkom od 15 časova, biće upriličena konferencija za medije i razgovor povodom filma na kojoj će učestvovati reditelj i scenarista Dušan Milić, Nikola Rakočević, glumac i gosti.Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022