Vesti
Kultura

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa "Samo da rata ne bude"

Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Ilustracija (Foto Pixabay)

Nagradu za najlepše stihove osvojila je Kristina Arsenijević, profesor Srpskog jezika i književnosti iz Stare Pazove, koja se predstavila pesmom "Dosta".

Nagrada za najlepši tekst otišla je u ruke Željka Vukosavljevića za pesmu "Samo da rata ne bude".

Milica Stojanović iz Vranja i Nikolina Višić iz Tivta proglašeni su za autore najlepših crteža.

Žiri u sastavu Ignjatije Šestakov, urednik portala "pravoslavie.ru Sretenskiy monastыr"; Tajana Poterjahin, pisac; Miroslav Aleksić, pisac, član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine, Društva novosadskih književnika i pomoćnik upravnika u Biblioteka Matice srpske; Danijela Stevanović, ikonopisac i freskopisac i Ratko Stoiljković, kulturni poslenik izabrali su najlepše radove pristigle na konkursu.

Tema ovogodišnjeg konkursa su stihovi pesme "Samo da rata ne bude" kantautora Đorđa Balaševića.

Pristigli radovi pristigli na konkursu, kojih je više od stotinu, biće objavljeni u časopisu "Kosovski božur" iz Vitine, koji izlazi u septembru.

"I ove godine cilj nam je bio da se kroz crteže, pesme i priče o Kosovu i Metohiji upoznajemo, družimo i sarađujemo uz čuvanje svog identiteta, kulture i vrednosti" navode iz Književnog kluba "Kosovski božur".

Glasanjem putem društvenih mreža publika je imala mogućnost da svojim glasom u vidu ankete izabere najlepši prozni rad pod nazivom "Majka", koji je napisala Sara Ašonja iz Istočnog Sarajeva, učenica šestog razreda Osnovne škole Petar Petrović Njegoš, dok je Filip Perić iz Loznice napisao najlepšu pesmu pod nazivom "Kosovo".

Uoči Vidovdana učesnicima konkursa i saradnicima, članovi kluba su dodelili diplome i blagodarnice, dok je sponzor za štampanje časopisa Udruženje Glas Metohije iz Beograda.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023