Vesti
Kultura

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa "Samo da rata ne bude"

Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Ilustracija (Foto Pixabay)

Nagradu za najlepše stihove osvojila je Kristina Arsenijević, profesor Srpskog jezika i književnosti iz Stare Pazove, koja se predstavila pesmom "Dosta".

Nagrada za najlepši tekst otišla je u ruke Željka Vukosavljevića za pesmu "Samo da rata ne bude".

Milica Stojanović iz Vranja i Nikolina Višić iz Tivta proglašeni su za autore najlepših crteža.

Žiri u sastavu Ignjatije Šestakov, urednik portala "pravoslavie.ru Sretenskiy monastыr"; Tajana Poterjahin, pisac; Miroslav Aleksić, pisac, član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine, Društva novosadskih književnika i pomoćnik upravnika u Biblioteka Matice srpske; Danijela Stevanović, ikonopisac i freskopisac i Ratko Stoiljković, kulturni poslenik izabrali su najlepše radove pristigle na konkursu.

Tema ovogodišnjeg konkursa su stihovi pesme "Samo da rata ne bude" kantautora Đorđa Balaševića.

Pristigli radovi pristigli na konkursu, kojih je više od stotinu, biće objavljeni u časopisu "Kosovski božur" iz Vitine, koji izlazi u septembru.

"I ove godine cilj nam je bio da se kroz crteže, pesme i priče o Kosovu i Metohiji upoznajemo, družimo i sarađujemo uz čuvanje svog identiteta, kulture i vrednosti" navode iz Književnog kluba "Kosovski božur".

Glasanjem putem društvenih mreža publika je imala mogućnost da svojim glasom u vidu ankete izabere najlepši prozni rad pod nazivom "Majka", koji je napisala Sara Ašonja iz Istočnog Sarajeva, učenica šestog razreda Osnovne škole Petar Petrović Njegoš, dok je Filip Perić iz Loznice napisao najlepšu pesmu pod nazivom "Kosovo".

Uoči Vidovdana učesnicima konkursa i saradnicima, članovi kluba su dodelili diplome i blagodarnice, dok je sponzor za štampanje časopisa Udruženje Glas Metohije iz Beograda.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022