Vesti
Kultura

Profesoru Radivoju Mladenoviću nagrada Pavle i Milka Ivic

Prof. dr Radivoje Mladenović dobio je godišnju nagradu „Pavle i Milka Ivić“ za knjigu „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“, saopštilo je Slavističko društvo Srbije.
Profesoru Radivoju Mladenoviću nagrada Pavle i Milka Ivic
Prof. dr Radivoje Mladenović (Foto Igor Vuković)

Na sednici organizovanoj i održanoj elektronskim putem u Beogradu 27. novembra, kojoj je predsedavao akademik Slobodan Remetić, jednoglasno je odlučeno da priznanje za 2020. godinu dodeli za knjigu, „Govor severnošarplaninske župe Sirinić“ delo objavljeno u Srpskom dijalektološkom zborniku LXVI/1, u časopisu koji izdaju Srpska akademija nauka i umetnosti i Institut za srpski jezik SANU.

„Obimna monografija Govor severnošarplannske župe Sirinić dobijena je iz ruku već decenijama najažurnijeg, najplodnijg i najkompetentnijeg istraživača prizrensko-južnomoravskog dijalekatkog kompleksa na tlu južne srpske pokrajine“, navodi se saopštenju žirija i dodaje da je reč o monografiji koja „donosi bogatu građu iz svih relevantinih domena jezičke strukture prikupljenu u svim naseljima Sirinićke župe“.

Prof. dr Radivoje Mladenović je redovni profesor u penziji, autor više knjiga i preko osamdeset naučnih radova, više decenija se bavi srpskim govorima Kosova i Metohije, pre svega Severnošarplaninskom oblašću, južnom Metohijom i južnim Kosovom.Ostale vesti

Učenici muzičke škole u Lapljem Selu nagrađeni sa devet priznanja
Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.
  • 23.01.2021
Tamara Tomanović: Nasilje poprima sve veće razmere

"Nažalost, mislim da će proći i hiljadu godina i da će priča o demonstraciji sile nad slabijima biti aktuelna. Nakon premijere filma "Polomljeno rebro" mnogo žena mi je pisalo da mi kažu da su se pronašle u svakoj mojoj rečenici i šta su sve proživele od partnera. Ni sama nisam bila svesna koliko je nasilje učestalo i ne pričam samo o fizičkom, govorim i o psihičkom nasilju, koje poprima sve veće razmere. Nadam se da će ovaj film ohrabriti one žene koje nemaju snage ili mogućnosti ili se, prosto, plaše da napuste zlostavljača, kaže za Telegraf glumica Tamara Tomanović, junakinja "Polomljenog rebra", koje je podržao Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

  • 22.01.2021
Gračanica: Tribina

Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Strah i raseljeništvo u stvaranju mladih“ u okviru koje će predstaviti likovni portret mlade goranske likovne umetnice Julije Hočko. Tribina će se održati u petak u 18 časova putem Fejsbuk stranice Doma kulture.

  • 21.01.2021
„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021