Vesti
Kultura

Prizren: Počeo prvi festival umetnosti za decu „Filigrani“

Umetničko udruženje Prizrenaca Bistrica, organizuje dečiji umetnički festival “Filigrani” za decu sa Kosova, uzrasta od 10 do 16 godina, u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena. Festival će trajati od 10 do 14. jula 2023. godine.

Prizren: Počeo prvi festival umetnosti za decu „Filigrani“
Učesnici festivala sa predavačima i ocem Mihailom (Foto Radio Goraždevac)

Cilj ovog festivala je očuvanje kulturne baštine, istorije i tradicije Prizrena i Kosova kroz četri umetnička izraza: književnost, glumu, muziku i slikarstvo.

Sa decom će raditi eminentni stvaraoci iz Prizrena: glumica i književnica Radmila Knežević, poznati estradni umetnik Ranko Šemić, nastavnica i horovođa Aleksandra Spasić, doktor istorije Ivan Ristić i vajar Branislav Ristić.

Poslednjeg dana festivala, planirano je javno izvođenje u vidu multimedijalne predstave gde će polaznici pokazati šta su naučili na festivalu.

Ovo je drugi po redu festival ovog udruženja. Ove godine tema će biti Sveti Arhangeli i Car Dušan.

“Filigrani” je projekat koji je podržalo Ministarstvo kulture Srbije i Opština Prizren i prvi je dečiji festival ovog tipa na Kosovu.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023