Vesti
Kultura

Prizren: Počeo Medimus

Izložbom slika sa prethodnih festivala, u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu sinoć je počeo sedmi po redu festival „Medimus“.
Prizren: Počeo Medimus
Sa festivala Medimus (Foto Radio Goraždevac)

Festival srednjovekovne muzike „Medimus“ ove godine posvećen je Svetom kralju Stefanu Dečanskom.

Tokom prve večeri festivala bilo je prisutno oko stotinak građana koji su bili znatiželjni i sa nestrpljenjem očekivali početak manifestacije.

Ovogodišnji program "Medimusa" otvorio je direktpr Doma kluture Gračanica Živojin Rakočević, koji je rekao da umetnost uvek nađe životni put.

„Na ovim fotografijama se zvuk, kamen i duh Prizrena pretvaraju u jedinstvenu sliku koja govori da umetnost nikada nije na gubitku, ona uvek nađe životni put. Ne zna se ko je veći stvaralac, zaboravljena starica na zidinama hrama Svetog Spasa ili svetski zaboravljeni muzičar koji, izgleda, samo ha nju izvodi svoju kompoziciju„, rekao je na otvaranju ovog festivala Živojin Rakočević.

Slikar El Gvojs koji je autor izloženih slika rekao je da ton vredi više od hiljadu slika.

„Uhvatim se u koštac da jedan mnogo superiorniji svet praktično na vrhu univerzuma pokušam da iznesem pred vas i predstavim jednim mnogo inferiornijim kao što je vizuelni, fotografijom. Slika vredi hiljadu reči, a ton vredi hiljadu slika, ako to znano i ako smo svesni toga više ćemo poštovati i foživljacati zon, muziku i harmoniju tonova i zvukova“, rekao je El Gvojsa.

Festival će trajati i danas. Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022