Vesti
Kultura

Prizren: Održana promocija zbirke kratkih priča „Biber“

U organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd i podrškom Fonda za humanitrano pravo Kosovo, u prizrenskom “Autostrada hangaru”, sinoć je održana promocija višejezične regionalne zbirke kratkih priča pod simboličnim nazivom „Biber”, koja podstiče pomirenje nakon ratnih sukoba i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. Kako se čulo na skupu, ova književna forma može doprineti boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda koje postoje u regionu.

 • 19.03.2022
 • 17:08 h
 • Kultura
 • izvor: Radio Goraždevac, Radio Astra
 • komentara:
 • pregleda: 333
Prizren: Održana promocija zbirke kratkih priča „Biber“
Zbirka 'Biber' (Foto: Radio Goraždevac, Radio Astra)

U panel-diskusiji su, s aspekta društveno angažovane književnosti i umetnosti uopšte, svoja gledišta izneli autori priča: Stefan Slavković iz Beograda, Ante Storić iz Šibenika, Vesa Ćena i Imer Topanica iz Prištine i Katarina Milićević iz Biber tima, koji deluje u okviru Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Katarina Milićević, iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, kaže da je promocija u Prizrenu bila dobra prilika da se javnost na Kosovu upoznao sa njihovim aktivnostima u cilju promocije angažovane umetnosti.

“Do sada smo objavili četiri zbirke Biber-a. Konkursi i sve zbirke priča su višejezični i mogu da na njima učestvuju autori i autorke koji pišu na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, srpskom ili makedonskom jeziku”, dodala je Milićević.

Članica žirija trećeg izdanja Biber-a i književnica, Rumena Bužarovska iz Skoplja kaže da pisci trebaju pomerati barijere i granice radi zbližavanja različitosti upravo angažovanom književnošću. U tom smislu pomenula je nedostatak te jezičke komunikacije među Makedoncima i Albancima u glavnom gradu S. Makedonije, u kojoj se, kako je naglasila “malo radi na prevođenju i promociji zajedničkih vrednosti”.

Vesa Ćena, po profesiji je dramaturg. Aplicirala je kratkom pričom i njen rad je objavljen u poslednjem broju Biber-a.

“Predstavila sam se s jednom pričom pod nazivom “Ukus putera od kikirikija”. Radi se o kratkoj priči, koja govori o iskustvima jednog deteta, u stvari mojim iskustvom iz detinjstva i kako sam doživjela rat”, rekla je Vesa.

Sulejman Elšani, aktivista iz romske zajednice iz Prizrena, najavio je da će se svojim radovima u Biberu, pridružiti i stvaraoci iz njegove zajednice.

“Jezičke barijere, uglavnom, su proizvod institucija, iako na našem romskom jeziku su napisane mnoge priče i pesme”, naglašava Elšani.

Nedavno je objavljen i peti konkursi kako su naglasili izdavači Biber-a, zainteresovani svoje radove mogu poslati do 1. juna ove godine. Elektronska izdanja svih do sada objavljenih zbirki mogu se naći na internet stranici i besplatne su za preuzimanje i čitanje.Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
 • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
 • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
 • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
 • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

 • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

 • 05.08.2022