Vesti
Kultura

Prizren: Održana promocija zbirke kratkih priča „Biber“

U organizaciji Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd i podrškom Fonda za humanitrano pravo Kosovo, u prizrenskom “Autostrada hangaru”, sinoć je održana promocija višejezične regionalne zbirke kratkih priča pod simboličnim nazivom „Biber”, koja podstiče pomirenje nakon ratnih sukoba i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije. Kako se čulo na skupu, ova književna forma može doprineti boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda koje postoje u regionu.

 • 19.03.2022
 • 17:08 h
 • Kultura
 • izvor: Radio Goraždevac, Radio Astra
 • komentara:
 • pregleda: 398
Prizren: Održana promocija zbirke kratkih priča „Biber“
Zbirka 'Biber' (Foto: Radio Goraždevac, Radio Astra)

U panel-diskusiji su, s aspekta društveno angažovane književnosti i umetnosti uopšte, svoja gledišta izneli autori priča: Stefan Slavković iz Beograda, Ante Storić iz Šibenika, Vesa Ćena i Imer Topanica iz Prištine i Katarina Milićević iz Biber tima, koji deluje u okviru Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Katarina Milićević, iz Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, kaže da je promocija u Prizrenu bila dobra prilika da se javnost na Kosovu upoznao sa njihovim aktivnostima u cilju promocije angažovane umetnosti.

“Do sada smo objavili četiri zbirke Biber-a. Konkursi i sve zbirke priča su višejezični i mogu da na njima učestvuju autori i autorke koji pišu na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, srpskom ili makedonskom jeziku”, dodala je Milićević.

Članica žirija trećeg izdanja Biber-a i književnica, Rumena Bužarovska iz Skoplja kaže da pisci trebaju pomerati barijere i granice radi zbližavanja različitosti upravo angažovanom književnošću. U tom smislu pomenula je nedostatak te jezičke komunikacije među Makedoncima i Albancima u glavnom gradu S. Makedonije, u kojoj se, kako je naglasila “malo radi na prevođenju i promociji zajedničkih vrednosti”.

Vesa Ćena, po profesiji je dramaturg. Aplicirala je kratkom pričom i njen rad je objavljen u poslednjem broju Biber-a.

“Predstavila sam se s jednom pričom pod nazivom “Ukus putera od kikirikija”. Radi se o kratkoj priči, koja govori o iskustvima jednog deteta, u stvari mojim iskustvom iz detinjstva i kako sam doživjela rat”, rekla je Vesa.

Sulejman Elšani, aktivista iz romske zajednice iz Prizrena, najavio je da će se svojim radovima u Biberu, pridružiti i stvaraoci iz njegove zajednice.

“Jezičke barijere, uglavnom, su proizvod institucija, iako na našem romskom jeziku su napisane mnoge priče i pesme”, naglašava Elšani.

Nedavno je objavljen i peti konkursi kako su naglasili izdavači Biber-a, zainteresovani svoje radove mogu poslati do 1. juna ove godine. Elektronska izdanja svih do sada objavljenih zbirki mogu se naći na internet stranici i besplatne su za preuzimanje i čitanje.Ostale vesti

Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
 • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

 • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’ 3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

 • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

 • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
 • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
 • 25.11.2022