Vesti
Kultura

Prizren: Dečija smotra folklora obeležila jubilej

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena odžana je dvadeseta po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se blizu pet stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

Prizren: Dečija smotra folklora obeležila jubilej
Kolo oko manastira Svetih Arhangela (Foto Kim)

Jubilarna Dečija smotra folklora započela je kolom oko ruševina manastirske crkve Svetih Arhangela. Uz pesmu „Kolo se vije kraj manastira“ igralo je oko 500 mališana iz kulturno umetničkih drušava iz različitih krajeva Kosova.

Smotru je otvorio iguman manastira Svetih Arhangela otac Mihailo.“Posebna je radost što je ova smotra danas na praznik Svete Trojice i što počinje kolom oko našeg hrama. Iako su ruševine ovde je domaćin Car Dušan i znam sigurno da se raduje na nebu sa nama ovde koji smo na zemlji i važno je da se ove ruke dece što su se ovde okupila da se lepo provedu i da se radujemo Gospodu, da bude srećan praznik i srećan početak druženja“, kazao je otac Mihailo.

Ovaj tradicionalni događaj okupio je igrače iz jedanaest kulturno umetničkih društava i predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija koje se održavaju u okviru Vidovdanskih svečanosti.

„Danas smo ovde da bi predstavili naš KUD „Kopaonik“ iz Leposavića i da zajdno uživamo u celom programu. Mi ćemo se predstaviti pesmom i igrom. Ovo mi znači puno jer možemo da uživamo u svim ovim lepim stvarima, možemo da se oprobamo u igri i pesmi, slikanju...“, kaže Elena Jovanović iz Leposavića.

Organizator Đorđe Lakušić kaže da je ovo, ne samo čuvanje našeg izvornog stvaralaštva, već i prilika za upoznavanje i druženje dece iz raznih krajeva Kosova i Metohije.

„Poruka našeg dečijeg festivala je poruka ljubavi. Mi ovu manifestaciju danas održavamo na jedan veliki praznik Svete Trojice. Poruka je potpuno jasna, da deca žele mir, da žele slobodu, što više prijateljstva, saznanja o okruženju i ko želi da vidi tu poruku, on će je jasno videti“, kaže predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije.

Lakušić smatra da su upravo ova deca najbolji čuvari srpske kulture i tradicije. „To su najdirektniji čuvari na terenu i oni vešto, vrlo fino i vrlo kulturno čuvaju tradiciju svog lokaliteta, čitavog prostora stare Srbije – Kosova i Metohije. To su te vrednosti koje mi godinama negujemo“, kazo je Lakušić.

Pored izvornog stvaralaštva, održane su i kreativne radionice u slikarstvu i poeziji.

„Pored ove lepote, smotre folklora uvek imamo priliku da vidimo kako deca stvaraju i ovu divnu likovnu koloniju. Mi nismo nametali temu, tema je slobodna. Ovo je inače peta likovna kolonija koja se odvija u okviru ove manifestacije i deca su inspirisana i narodnom nošnjom i samom okolinom ovog našeg Arhangelskog manastira“, kazala je slikarka Maja Todić.

„Danas me za pisanje inspiriše sam manastir Svetih Arhangela koji je ujedno našeg cara Dušana. Ovde je jako lepo, ja inače dolazim prvi put i u pesmi sam napisala da nas Sveti Arhangeli čuvaju, da su velika svetinja i da treba da ih poštujemo“, kaže Magdalena Milivojević iz Leposavića.

„Inspirisalo me je ovo sveto mesto u kojem sam danas, ovaj narod koji se sakupio ovde u ovom broju. Više puta sam dolazila sa raznim manifestacijama koje su se održavale, sviđa mi se sam manastir i okolina“, kaže Kristina Ristić i Prilužja.

Smotru folklora „U susret Vidovdanu“ pored Saveza amatera Kosova i Metohije organizuje i Dom kulture Gračanica.

„Ponosni smo na ovaj događaj kojim nezvanično otvaramo Vidovdanske svečanosti. Sva ova deca obučena u narodne nošnje sijaju u ovom prelepom ambijentu. Ovaj događaj je veoma značajan za očuvanje srpske kulturne baštine. Ova deca moraju da shvate da od njih zavisi budućnost našeg izvornog stvaralaštva“, kaže Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica.

Na smotri su učestvovala deca iz Goraždevca, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice, Kosovskog Pomoravlja, Štrpca, Novog Badovca, Prilužja, Leposavića.

Igrala su se kola iz svih krajeva Kosova i centralne Srbije, pevale su se kosovske izvorne pesme. Na kraju oni najbolji nagrađeni su peharima.Ostale vesti

Žarku Milenkoviću za najbolju knjigu nagrada „Grigorije Božović“
Godišnje književne nagrade „Grigorije Božović“ tradicionalno će biti uručene u manastiru Devina voda u nedelju, 25. jula 2021. u 9 časova. Za najbolu knjigu je nagrađen Žarko Milenković, a ostali dobitnici su Mošo Odalović, Đorđe Jevtić i PKC „Akvarijus“.
  • 24.07.2021
Gračanica: Otvorene nove prostorije NPP-a

U Gračanici su svečano otvorene nove prostorije Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Otvaranjem je olakšan rad zaposlenima i omogućen ozbiljniji pristup ovoj instituciji, kazao je direktor NPP Predrag Radonjić.

  • 13.07.2021
„Ribarske svađe”, komedija naravi
Narodno pozorište Priština, sa sedištem u Gračanici, gostovalo je na Belefu s predstavom „Ribarske svađe” na Kalemegdanskom platou kod „Pobednika”. Adaptaciju je uradila Ivana Dimić, a režiju Milan Karadžić.
  • 08.07.2021
’’Antigona’’ na Festivalu ’’Joakim Vujić’’
Od 25 predstava koje su se bile prijavljene na konkurs, izabrano je njih osam iz cele Srbije koje će se nadmetati na jednom od najznačajnijih pozorišnih festivala. "Joakim Vujić" će ove godine biti održan od 23. do 30. septembra u Leskovcu, saopšteno je iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.
  • 06.07.2021
Putujući bioskop iz Gračanice obilazi sredine širom Kosova
Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje putujući bioskop u srpskim sredinama širom Kosova.
  • 05.07.2021
Aleksa Simić iz Amaterskog pozorišta
Na 62. Festivalu amaterskih pozorišta Srbije u Kuli mladom glumcu Aleksi Simiću iz Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ juče je  uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Igra“.
  • 05.07.2021