Vesti
Kultura

Priština: Predstavljen zbornik dečijih radova „Kuda da krenem“

Zbornik dečije poezije i proze „Kuda da krenem“ predstavljen je u Srpskom kulturnom centru u Prištini. „Čuvamo srpski jezik u gradu u kom ga je gotovo nemoguće čuti“, kazala je Tijana Arsić ispred SKC-a.
Priština: Predstavljen zbornik dečijih radova „Kuda da krenem“
Ilustracija (Foto Kim)

Zbirku „Kuda da krenem“ čine radovi sedam učenica srednjih škola sa centralnog Kosova i likovne ilustracije koje su deo školske arhive Gimnazije Priština sa sedištem u Lapljem Selu.

„Jako smo ponosni na ovaj projekat, jer je on naš prvenac u smislu da se Srpski kulturni centar potpisuje kao izdavač“, kazala je Tijana Arsić ispred Srpskog kulturnog centra.

„Pored čuvanja kulture i tradicije, što je naša osnovna delatnost, smatram da smo ovim projektom otilši korak dalje. Čuvamo srpski jezik u gradu gde ga je gotovo nemoguće čuti. Zbornik je važan i zbog činjenice da je prva knjiga ove vrste koju nakon 20 godina izdaje jedna organizacija čije je stalno sedište u Prišini“, kazala je Arsićeva.

Svaku pesmu u knjizi prati određena ilustracija. Izdavač zahvalnost za to duguje profesoru Gimnazije Bobanu Radovanoviću koji je ustupio bogatu školsku arhivu dečijih likovnih radova.

U knjizi se, između ostalog, nalaze i stihovi učenice Irene Mladenović iz Livađa koja pohađa Gimanziju u Lapljem Selu. To joj je, kako kaže, velika čast.

„Moram priznati da sam počela da pišem jer me boli ova nepravda koja se dešava i sa kojom se suočavaju ljudi na Kosovu i Metohiji i upravo je to tema mojih pesama i radova. Povrh toga, ima i raznih drugih tema sa kojim se susrećem svakodnevno i koje su ostavile pečat. Takva je moja poezija i moji radovi. Na neki način, ne mogu reći da ne volim svoje radove, oni su najskiveniji deo mene. Zbog toga ne volim da ih delim sa svima, ali sam ovo odlučila da podelim sa vama“, rekla je Mladenovićeva.

Profesorka Srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Ana Kostić kaže da je ideja o zborniku nastala u Srpskom kulturnom centru, da su tu održavane radionice i da nije bilo lako i jednostavno dovesti do kraja takav projekat.

„Podsetila bih da je ovo grad gde je živelo mnogo Srba. Danas, koliko je meni poznato, posle 1999. godine ni jedno srpsko dete se nije rodilo u Prištini, na prste mogu da se izbroje oni koji su kršteni u SPC u Prištini, isto kao i oni koji su sahranjeni na srpskom pravoslavnom groblju. Tako da bih volela da ovo što je tužno, što sam nabrojala, ostane iza nas, a da knjiga bude neki novi početak i povratak“, istakla je Kostićeva.

Zbornik „Kuda da krenem“ je deo projekta „Moja prva knjiga“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Dve nagrade za ’’Zvonara’’ u Zaječaru
Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve", nastala kao rezultat poslovno-tehničke saradnje Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Doma kulture u Gračanici je dvostruko nagrađena na upravo završenom 12. Pozorišnom festivalu za decu "ZajeČAR".
  • 13.05.2022
Lidija Dimkovska u PKC ’’Akvarijus’’
Lidija Dimkovska, jedna od najznačajnijih savremenih severnomakedonskih spisateljica, dobitnica Nagrade za književnost Evropske unije biće gošća Privatnog kulturnog centra (PKC) „Akvarijus“ u ponedeljak, 16. maja 2022. godine.
  • 13.05.2022
Srbija u finalu Eurosonga
Predstavnica Srbije Ana Đurić Konstrakta plasirala se u finale "Pesme Evrovizije" u Torinu. U finale su se plasirali predstavnici Belgije, Azerbejdžana, Finske, Australije, Estonije, Rumunije, Poljske, Švedske i Češke. Tokom izvođenja, cela dvorana „Pala Olimpiko” tapšala je uz taktove pesme In corpore sano predstavnice Srbije Ane Đurić Konstrakte.
  • 13.05.2022
Rakić: Džez i bluz festival početkom juna
Petar Rakić, jedan od osnivača džez i bluz festivala u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Kontakt Plus da će pomenuti festival nakon dve godine pauze usled pandemije koronavirusa, biti održan u Kosovskoj Mitrovici u junu.
  • 12.05.2022
Muzički i likovni program za decu u Velikoj Hoči
Velika Hoča će predstojećeg vikenda, 13. i 14. maja, ugostiti muzičare i likovne umetnike.
  • 12.05.2022
Sterijini ’’Ajduci’’ u novom ruhu
Gračanička publika imala je priliku da sinoć konačno pogleda izvođenje predstave "Ajduci", nastale  po istoimenom komadu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Anđelke Nikolić. "Paralela sa sadašnjicom može svakako da se povuče", rekao je glumac Nebojša Đorđević.
  • 11.05.2022