Vesti
Kultura

Priština: Predstavljen zbornik dečijih radova „Kuda da krenem“

Zbornik dečije poezije i proze „Kuda da krenem“ predstavljen je u Srpskom kulturnom centru u Prištini. „Čuvamo srpski jezik u gradu u kom ga je gotovo nemoguće čuti“, kazala je Tijana Arsić ispred SKC-a.
Priština: Predstavljen zbornik dečijih radova „Kuda da krenem“
Ilustracija (Foto Kim)

Zbirku „Kuda da krenem“ čine radovi sedam učenica srednjih škola sa centralnog Kosova i likovne ilustracije koje su deo školske arhive Gimnazije Priština sa sedištem u Lapljem Selu.

„Jako smo ponosni na ovaj projekat, jer je on naš prvenac u smislu da se Srpski kulturni centar potpisuje kao izdavač“, kazala je Tijana Arsić ispred Srpskog kulturnog centra.

„Pored čuvanja kulture i tradicije, što je naša osnovna delatnost, smatram da smo ovim projektom otilši korak dalje. Čuvamo srpski jezik u gradu gde ga je gotovo nemoguće čuti. Zbornik je važan i zbog činjenice da je prva knjiga ove vrste koju nakon 20 godina izdaje jedna organizacija čije je stalno sedište u Prišini“, kazala je Arsićeva.

Svaku pesmu u knjizi prati određena ilustracija. Izdavač zahvalnost za to duguje profesoru Gimnazije Bobanu Radovanoviću koji je ustupio bogatu školsku arhivu dečijih likovnih radova.

U knjizi se, između ostalog, nalaze i stihovi učenice Irene Mladenović iz Livađa koja pohađa Gimanziju u Lapljem Selu. To joj je, kako kaže, velika čast.

„Moram priznati da sam počela da pišem jer me boli ova nepravda koja se dešava i sa kojom se suočavaju ljudi na Kosovu i Metohiji i upravo je to tema mojih pesama i radova. Povrh toga, ima i raznih drugih tema sa kojim se susrećem svakodnevno i koje su ostavile pečat. Takva je moja poezija i moji radovi. Na neki način, ne mogu reći da ne volim svoje radove, oni su najskiveniji deo mene. Zbog toga ne volim da ih delim sa svima, ali sam ovo odlučila da podelim sa vama“, rekla je Mladenovićeva.

Profesorka Srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji Ana Kostić kaže da je ideja o zborniku nastala u Srpskom kulturnom centru, da su tu održavane radionice i da nije bilo lako i jednostavno dovesti do kraja takav projekat.

„Podsetila bih da je ovo grad gde je živelo mnogo Srba. Danas, koliko je meni poznato, posle 1999. godine ni jedno srpsko dete se nije rodilo u Prištini, na prste mogu da se izbroje oni koji su kršteni u SPC u Prištini, isto kao i oni koji su sahranjeni na srpskom pravoslavnom groblju. Tako da bih volela da ovo što je tužno, što sam nabrojala, ostane iza nas, a da knjiga bude neki novi početak i povratak“, istakla je Kostićeva.

Zbornik „Kuda da krenem“ je deo projekta „Moja prva knjiga“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.Ostale vesti

Gračanica: Škola glume nastavlja sa radom
Škola glume koja je u organizaciji Narodnog pozorišta Priština i Doma kultrure Gračanica počela sa radom maja prošle godine, nastaviće i u narednom periodu da ljubiteljima scene otkriva tajne čarobnog sveta glume. Škola je besplatana i otvorena za nove polaznike.
  • 25.02.2020
„Sa Siranom idemo u korak s vremenom“
Posle premijernog izvođenja u Gračanici, a potom i  u Zubinom Potoku, predstava „Sirano“ u režiji Nenada Todorovića nastavlja svoj pozorišni život. Danas će je gledati publika u Leposaviću.
  • 25.02.2020
Škola baleta organizuje novi upis
Zbog velikog interesovanja devojčica na centralnom Kosovu, Škola baleta u Gračanici orgnizuje upis za nove članove.
  • 24.02.2020
Sjajna ’’Ženidba’’ u Skoplju
Pred oko 600 gledalaca u Makedonskom narodnom teatru (MNT) u Skoplju glumci Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) su sinoć po 29. put izveli predstavu "Ženidba". Prezadovoljna publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.
  • 21.02.2020
’’Ženidba’’ ponovo u Gračanici
Jedna od najpopularnijih predstava Narodnog pozorišta u Prištini, Gogoljeva "Ženidba" u režiji Milana Karadžića, biće igrana po treći put večeras od 20 časova na matičnoj sceni u Gračanici.
  • 19.02.2020
Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta
U Gračanici se održava druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine koja će trajati do 22. februara.
  • 18.02.2020