Vesti
Kultura

Priština: Otvoren Srpski kulturni centar

Kako bi se sačuvala kultura i tradicija prištinskih Srba, kojih danas u ovom gradu ima desetak, u Domu mitropolije pri crkvi Svetog Nikole, otvoren je Srpski kulturni centar.
Priština: Otvoren Srpski kulturni centar
Izložba fotografija

Svi oni koji su danas prisustvovali otvaranju Srpskog kulturnog centra mogli su da pogledaju izložbu fotografija i razglednica “Stara Priština“ koje je sakupljala pesnikinja Radmila Todić Vulićević, kao i izložbu slika “Slikari prištinske likovne škole“.

“Mislim da bi srpski likovni umetnici danas bili najsrećniji da su ovde sa nama, u gradu u kome su živeli, stvarali, izlagali svoje radove. Mnogima od njih su tokom progona poharani ateljei i spaljene i uništene slike. Ovom izložbom na neki način, kroz njihovo stvaralaštvo, simbolično vraćamo prognane srpske umetnike u svoj grad, nadam se uskoro i njih same“, kazao je istoričar umetnosti Nebojša Jevtić koji je prisutnima govorio o izložbi slika “Slikari prištinske likovne škole“.

Kroz “Igre stare Prištine“ predstavilo se kulturno umetničko društvo “Kopaonik“ iz Leposavića, a o njihovom značaju, lepoti i specifičnosti govorio je umetnički rukovodilac ovog društva Đorđe Lakušić

“Ono što mi je posebno ostalo to je da sa velikim entuzijazmom radim gradske igre iz Prištine, jer ta lepota, to dostojanstvo, jedna celina prirodne toplote, ti pokreti gradskih igara naših ljudi zaista su se razlikovali od seoskih igara. Naše gradske igre, kakva je i igra iz Prištine, donosi puno lepote, raskoši, tih sitnih upletenih koraka“, kazao je Lakušić.

Srpski kulturni centar, u kojem će u budućnosti biti organizovane debate, skupovi i konferencije, otvoren je kako bi se u njemu okupljali svi Srbi sa Kosova i Metohije, kazao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

“Da se sabiramo u ljubavi, jedinstvu, slozi. Da ovde promovišemo i čuvamo sve ono što je sveto i vredno, što su naši preci stvorili i nama predali u nasleđe, a mi smo dužni da držimo to i sačuvamo. Da se odavde, sa ovog mesta, pošalje poruka mira, sloge i jedinstva“, kazao je Teodosije nakon osvećenja objekta.

Otvaranju kulturnog centra prisustvovao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, državni sekretar u ministarstvu privrede Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, predsednik Privremenog organa Prištine Ljubinko Karadžić.

“Ovo će biti mesto gde će se Srbi okupljati, biće dom svih Srba koji žele da sačuvaju identitet i kulturu Srba Prištevaca“, kazao je Branimir Stojanović.

"Ovo je jedna simbolična kockica u velikom mozaiku povratka srpstva u Prištini, jer srpstvo Prištini, kao i Priština srpstvu nedostaju i to se oseti“, rekao je Dušan kozarev.

Uoči otvaranja Srpskog kuturnog centra, a povodom praznika Sretenje vladika Teodosije je uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije raško-prizrenske u crkvi Svetog Nikole služio liturgiju.Ostale vesti

MMA u ’’Akvarijusu’’
Prvi deo umetničkog performansa MMA („Mali Multimedijalni Angažman“) održaće se u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u petak 5. marta 2021. godine od 19 časova.
  • 03.03.2021
Ponovo radi Škola glume NPP-a!
Škola glume Narodnog pozorišta u Prištini nastavlja sa radom u Domu kulture Gračanica u sredu, 10. marta 2021. godine.
  • 01.03.2021
Restaurisani spomen krst ponovo istaknut u dvorištu Doma kulture
Danas je u dvorištu Doma kulture "Gračanica" postavljen restaurisani spomen krst "Srbi Кosovci - za krst časni i slobodu zlatnu" posvećen stradalim Srbima u NATO bombardovanju i tokom egzodusa 1999. godine.
  • 01.03.2021
’’Uprkos svemu’’ u gradu na Ibru
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića, posvećen radu Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici, priča je o kolektivu koji je pokazao da se ljubav prema umetnosti ne može uništiti. Film koji kroz priču o životu jedne institucije, govori o sudbini srpskog naroda, kulture, postojanja i identiteta na Kosovu, prikazan je sinoć u severnom delu Kosovske Mitrovice.
  • 26.02.2021
Projekcija filma
Dokumentarni film „Uprkos svemu“ Gorana Avramovića posvećen radu Narodnog pozorišta Priština biće premijerno prikazan danas u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“.
  • 25.02.2021
Veče ruskih romansi u Gračanici
U Domu kulture u Gračanici večeras će biti održan Koncert ruskih romansi.
  • 25.02.2021