Vesti
Kultura

Pripovetke jednog kaplara ispričane u Gračanici

Predstava “Pripovetke jednog kaplara” po tekstu Branislava Nušića izvedena je danas pred gračanikom publikom.

Pripovetke jednog kaplara ispričane u Gračanici
Zoran i Nina Ćosić (Foto Kim)

Ovo delo, jednog od najslavnijih srpskih književnika, opisuje period srpsko – bugarskog rata, s kraja 1885. do početka 1886. godine. Govori o tragediji i stradanju običnih ljudi.

Upravo tu tragediju opisivao je danas glumac Pozorišta na Terazijama, Desimir Stanojević.

Zoran Ćosić glumac Narodnog pozorišta iz Beograda koji u predstavi iznosi delove pripovetke, kaže da ga je Nušićevo delo osvojilo na prvo čitanje. Nakon toga je odlučio da komad pretoči u pozorišnu predstavu.

„Nikakav specijalan razlog, osim ličnog i emotivnog ne postoji. Ja sam se ovde potpuno stavio u službu Branislava Nušića. Svoj zadatak vidim samo u smislu toga da budem spona između Branislava Nušića i publike. Nikakvih drugih ambicija nisam imao“, kaže Ćosić.
 
Nina Ćosić, član simfonijskog orkestra RTS-a kazala je nije neobično da neko ko se bavi muzikom ima dodirnih tačaka i sa pozorištem.

„Ideja da učestvujem u ovoj predstavi potekla iz porodice. Meni je sve ovo inspirativno, i to mi omogućava da se iskažem i u drugom planu“, ističe Nina.

Predstavu su organizovali Narodna biblioteka i Dom kulture Gračanica. Generalni pokrovitelj je bio Privremeni organ Skupštine grada Prištine.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020