Vesti
Kultura

"Princeza Snežana i 10 patuljaka": Upoznavanje mališana sa pozorišnom magijom

Predstava "Princeza Snežana i 10 patuljaka", rađena po tekstu Branka Kockice u koprodukciji Narodnog pozorišta i Fakulteta umetnosti u Prštini, te Doma kulture "Gračanica" obradovala je mališane u Gračanici od kojih je većina po prvi put imala priliku da se upozna sa stvaranjem pozorišnog komada. 
Detalj iz predstave "Princeza Snežana i 10 patuljaka" (Foto Kim)

Ovacije, aplauzi i komentari publike pratili su svaku scenu komada "Princeza Snežana i 10 patuljaka", a studenti Fakulteta umetnosti Priština (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) Filip, Miloš, Slaviša, Anđela i Petra glumili su zajedno sa mališanima.

"Predstava je bila super, prvi put gledam ovakvu i voleo bih da se češće organizuju. Baš je bilo lepo kada su pozvali decu iz prvog razreda da dođu na scenu", rekao je Danilo Milovanović.

"Čitao sam priču o Snežani, ali prvi put gledam ovakvu predstavu. Bila je odlična", kazao je Andrija Dimitrijević.

"Lepa je bila, najviše mi se dopalo kada je Snežana pojela jabuku i pala na sceni", naveo je Andrija Milovanović.

"Sviđa mi se što i deca mogu da učestvuju u predstavi", dodala je Tamara Dančetović.

"Najviše mi se svideo kraj, jer je sve bilo srećno. Sviđa mi se da učestvujem u predstavi, ja sam bila patuljak Srećko", rekla je Miljana Milkić.

Mlade glumice, studentkinje treće godine Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, Petra Zamboni i Anđela Petrović zadovoljne su rekacijom publike. One su kazale da se raduju sledećim izvođenjima ovog komada.

"Predivno je bilo. Jako lepo iskustvo, a mislim i da je dragoceno", kazala je Petra.

"Isčekivali smo premijeru, bilo nam je divno na sceni i najvažnije je mi smo uživale. Došli su i naši drugari sa fakulteta da nas podrže i to nam je bilo još draže", istakla je Anđela.

Braća Grim, u tumačnju Miloša Mitrovića i Slaviše Ćurkovića, tokom predstave su imala najveću interakciju sa najmlađima. Igrajući likove slavnih nemačkih pisaca za decu, publiku su upoznali sa razlikom između tragedije i komedije, scenskim govorom, kostimima i rekvizitima.

"Meni je ovo prva predstva, još dečija. Bilo je prelepo videti decu da se raduju, hoće da učestvuju, žele da se slikaju sa nama. Stvarno prija, bude puno srce čoveku, pogotovu što je odigrana ovde, na Kosovu i Metohiji. Ova deca nemaju prilike, kao njihovi vršnjaci u Beogradu, da gledaju (ovo) svako veče ili svaki dan. Ovde je to retko i još je veća čast i privilegiju igrati za ovu decu i ulepšati im detinjstvo", kazao je Miloš.

"Nama je tokom pravljenja predstave bilo prosto čarobno, uživali smo dok smo pripremali ovo i uživanje je bilo igrati za decu i sa decom. Oni su najiskrenija publika, a posebno ovde", rekao je Slaviša.

Reditelj Igor Damnjanović je ocenio da je "Princeza Snežana i 10 patuljaka" iskorak kada su u pitanju dečje predstave na Kosovu i Metohiji.

"Zbog toga su ove predstave za decu i napravljene. Znamo da naše enklave imaju sve više dece i da je taj broj sve veći i veći, pa mislim da deca to zaslužuju. Smatram da je pomeren standard jer sa ovom predstavom, to više nisu obične predstave za decu nego su, prosto, neki standardi koji može da vidi jedino dečja publika u Beogradu", kazao je on i najavio još sličnih komada u budućnosti.

Nakon još jedne uspešne premijere nastale u koprodukciji Narodnog pozorišta, Fakulteta umetnosti u Prištini i Doma kulture "Gračanica", direktor NPP-a Predrag Radonjić je kazao da dečje predstve nedostaju najmlađoj publici na Kosovu i Metohiji.

"Nažalost, mi na Kosovu i Metohiji nemamo profesionalni ansambl za decu, tako da se Narodno pozorište u Prištini trudi da i taj segment rada pokrije. Prošle godine smo imali ’Zvonara Bogorodičine crkve’ koji je zaista puno izvođen na samom Kosovu i Metohiji, ali i u drugim delovima Srbije, bio je i na festivalima u regionu i u Srbiji, pa se nadam da će i ova predstava sa podjednakim uspehom funkcionisati i da će biti prisutna svuda gde je bila prethodna", rekao je Radonjić.

Nakon gračaničke premijere, "Princezu Snežanu i 10 patuljaka" imaće priliku da vide i mališani u Kosovskom Pomoravlju 6. i 7. marta (Šilovo i Pasjane).Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023