Vesti
Kultura

"Princeza Snežana i 10 patuljaka" premijerno u Gračanici

Dečja predstava "Princeza Snežana i 10 patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića biće premijerno izvedena u utorak 28. februara u 12 sati u Domu kulture "Gračanica".

Detalj iz predstave "Princeza Snežana i 10 patuljaka" (Foto Narodno pozorište u Prištini)

Predstava "Princeza Snežana i 10 patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice) je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) i Doma kulture "Gračanica".

U predstavi glume studenti Dramskog odseka ovog fakulteta, a autorski tim (muzika, scenski govor, scenski pokret, koreografija) čine njihovi profesori.

"Komad, kroz poznatu bajku o Snežani i sedam patuljaka, upoznaje publiku (decu) sa magijom stvaranja pozorišne predstave. Oni, kroz ovu predstavu, prvi put "zalaze iza kulisa" i upoznaju se sa osnovnim pozorišnim terminima: dekor, kostimi, rekvizita, muzika, efekti... upoznaju razliku između tragedije i komedije... i sve to kroz interakciju sa glumcima. Publika (deca) u toku predstave ima priliku da zajedno sa glumcima glumi u pojedinim scenama i na taj način direktno učestvuje u pozorišnoj magiji. Kako radnja predstave odmiče, tako predstava dobija pravi dramski tok i ozbiljnost dramske radnje", rekao je reditelj Igor Damnjanović koji je svoju režiju posvetio Branku i Caci.

"Od 2002. godine imam čast, privilegiju i zadovoljstvo da se družim i radim sa Brankom i njegovom suprugom, rediteljkom Slobodankom Cacom Aleksić (1941-2019) u pozorištu "Puž" u Beogradu, čiji su osnivači. Ovo dvoje divnih ljudi je na najlepši način obeležilo jedan veliki deo mog života, kao i života moje dece. Kada sam Branku izrazio želju da bih ovaj njegov komad postavio na sceni Narodnog pozorišta u Prištini u Domu kulture "Gračanica", i to u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini (Kosovska Mitrovica), i da će studenti Dramskog odseka tog fakulteta tumačiti likove u njegovom komadu, i da će tu predstavu, koju su gledale generacije i generacije beogradske dece, imati priliku da vide deca u srpskim enklavama širom Kosova i Metohije... sa oduševljenjem je pristao i ustupio tekst Narodnom pozorištu u Prištini, bez naknade", dodao je Damnjanović.

Za scenski govor u komadu je zadužena Andrijana Videnović, koreografkinja je Vera Obradović, scenski pokret je rešio Miodrag Krčmarik, a scenografiju i kostimografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

U predstavi igraju: Miloš Mitrović kao brat Grim - Miša, Slaviša Ćuković kao brat Grim - Slaviša, Anđela Petrović kao Snežana, Filip Paprić kao kralj – lovac – dvorjanka – princ i Petra Zamboni kao kraljica.

Tehnički direktor je Dejan Stepić, majstori svetla tona su Dragan Ilić i Vladan Pavić, garderoberka je Radojka Šćepanović, šmikerka Dragana Lekić, a organizator Ivan Stojković.

Nakon premijernog izvođenja u Gračanici predstava "Princeza Snežana i 10 patuljaka" biće odigrana i u Kosovskom Pomoravlju 6. i 7. marta.Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023