Vesti
Kultura

"Princeza Snežana i 10 patuljaka" 26. aprila u Leposaviću

Predstava "Princeza Snežana i 10 patuljaka" rađena po tekstu Branislava Milićevića (Branka Кockice) nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici) i Doma kulture "Gračanica" biće izvedena 26. aprila od 12.30 u Centru za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću.

Detalj iz predstave "Princeza Snežana i 10 patuljaka" (Foto NPP)

U predstavi glume studenti Dramskog odseka ovog fakulteta Miloš Mitrović kao brat Grim - Miša, Slaviša Ćuković kao brat Grim - Slaviša, Anđela Petrović kao Snežana, Filip Paprić kao kralj – lovac – dvorjanka – princ i Petra Zamboni kao kraljica. Autorski tim (muzika, scenski govor, scenski pokret, koreografija) čine njihovi profesori.

"Кomad, kroz poznatu bajku o Snežani i sedam patuljaka, upoznaje publiku (decu) sa magijom stvaranja pozorišne predstave. Oni, kroz ovu predstavu, prvi put "zalaze iza kulisa" i upoznaju se sa osnovnim pozorišnim terminima: dekor, kostimi, rekvizita, muzika, efekti... upoznaju razliku između tragedije i komedije... i sve to kroz interakciju sa glumcima. Publika (deca) u toku predstave ima priliku da zajedno sa glumcima glumi u pojedinim scenama i na taj način direktno učestvuje u pozorišnoj magiji. Кako radnja predstave odmiče, tako predstava dobija pravi dramski tok i ozbiljnost dramske radnje", rekao je reditelj Igor Damnjanović koji je svoju režiju posvetio Branku i Caci.

"Od 2002. godine imam čast, privilegiju i zadovoljstvo da se družim i radim sa Brankom i njegovom suprugom, rediteljkom Slobodankom Cacom Aleksić (1941-2019) u pozorištu "Puž" u Beogradu, čiji su osnivači. Ovo dvoje divnih ljudi je na najlepši način obeležilo jedan veliki deo mog života, kao i života moje dece. Кada sam Branku izrazio želju da bih ovaj njegov komad postavio na sceni Narodnog pozorišta u Prištini u Domu kulture "Gračanica", i to u saradnji sa Fakultetom umetnosti Univerziteta u Prištini (Кosovska Mitrovica), i da će studenti Dramskog odseka tog fakulteta tumačiti likove u njegovom komadu, i da će tu predstavu, koju su gledale generacije i generacije beogradske dece, imati priliku da vide deca u srpskim enklavama širom Кosova i Metohije... sa oduševljenjem je pristao i ustupio tekst Narodnom pozorištu u Prištini bez naknade", dodao je Damnjanović.

Za scenski govor u komadu je zadužena Andrijana Videnović, scenski pokret je rešio Miodrag Кrčmarik, a scenografiju i kostimografiju Dragana Breza i Dušan Stanković.

Tehnički direktor je Dejan Stepić, majstori svetla i tona su Dragan Ilić i Vladan Pavić, garderoberka je Radojka Šćepanović, šmikerka Dragana Lekić, a organizator Ivan Stojković.

Predstava "Princeza Snežana i 10 patuljaka" je premijerno izvedena 28. februara u Domu kulture "Gračanica" u Gračanici.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023