Vesti
Kultura

Prikazan film “Bonton u pozorištu” članova glumačkog ansambla Janićije Popović

Dokumentarno-igrani film „Bonton u pozorištu" koji su snimili članovi dramske grupe Amaterskog pozorišta  "Janićije Popović" premijerno je prikazan večeras u Domu kulture “Gračanica”.
Prikazan film “Bonton u pozorištu” članova glumačkog ansambla Janićije Popović
Članovi AP Janićije Popović (Foto Kim)

Scenario za film je pisao Aleksandar Gudžić a režirao ga je Dimitrije Rakočević. U tridesetominutnom filmu, deca, odnosno glumci ovog pozorišta, objašnjavaju pravila ponašanja u pozorištu i publiku uče kako ne treba da se ponaša tokom igranja predstave.

“Mi smo ovaj film napravili, pre svega, da edukujemo decu ali može da posluži i za odrasle, tj. da ih naučimo kako da se ponašaju u pozorištu, a kako ne. Lepo smo se proveli. Za snimanje filma treba mnogo rada i truda, ali sam baš uživala u ovom projektu”, kazala je Dunja Živić, članica ovog ansambla.

“Postoje neki ljudi, čak i starije generacije koji stvarno ne znaju da se ponašaju u pozorištu, i to je stvarno nepristojno. Ako se neko u publici večeras pronašao, možda je shvatio da to treba malo da se promeni i treba da se ponaša pristojnije u pozorištu, jer je to jedno posebno mesto koje zahteva posebne oblike ponašanja. Snimanje filma je bilo zanimljivo. Ja sam glumila i u tri predstave. Nekome na prvi pogled gluma izgleda teško ali zapravo nije. Potrebna je pažnja, trud i rad”, kaže Mila Vorgučić.

“Neki su iz ovog filma saznali kako treba da se ponašaju u pozorištu. Neki ljudi ponesu grickalice i slatkiše i drugo, ali mislim das u neki već znali. Bilo nam je baš supre, upoznali smo nove drugare, učili nove reči i odlično nam je bilo”, kazao je Danilo Milovanović.

Režiser Dimitrije Rakočević kaže da je na ideju da snime ovaj film potekla od Aleksandra Gudžića koji vodi Amatersko pozorište “Janićije Popović” Doma kulture “Gračanica”.

“On je pisao scenario. Hteo je da radi nešto sa decom u ovom delu godine kada se ne rade predstave, čisto da ih nešto zanima i onda smo došli na ideju da snimimo kratak igrani film. Rad sa decom je po meni najjednostavniji, toliko jednostavan i toliko lak zato što oni sami imaju toliko ideja, toliko su pametni i toliko maštaju. Pola ovoga što ste videli to je neki njihov predlog i doprinos i ja moram da im zahvalim na tome”, kaže Rakočević.

U filmu igraju članovi dramske grupe AP „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ - Helena Popović, Dunja Živić, Natalija Josifović, Tijana Petrović, Ognjen Jovanović, Mila Mladenović, Tijana Mitić, Mila Vorgučić, Ana Vujović, Danilo Milovanović i Sofija Petrović.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023