Vesti
Kultura

Prijem u čast pobednika na festivalu “FEDRAS 2016“

U Šilovu je sinoć priređen svečani prijem u čast kosovskopomoravskih glumaca, koji su sa predstavom “Divlje meso” pobedili na Festivalu dramskih amatera sela Srbije “FEDRAS 2016“ u Malom Crniću.

Prijem u čast pobednika na festivalu “FEDRAS 2016“
Glumci amaterskog pozorišta Gnjilane (Foto RTV Puls)

Glumce gnjilanskog amaterskog pozorišta ugostio je načelnik kosovsko-pomoravskog upravnog okruga i predsednik Privremenog organa Opštine Gnjilane Srđan Mitrović.

Mitrović je izrazio zadovoljstvo što su glumci iz ovog kraja, već treći put osvojili nagradu na ovom festivalu i proslavili ime Kosovskog Pomoravlja.

“U svoje i u ime svih građana Kosovskog Pomoravlja čestitam vam na uspehu koji ste postigli. Ponosni smo na vas i želim da istaknem da ću se maksimalno angažovati da dobijete kvalitetnije uslove i finansijsku podršku za rad kojim se uspešno bavite”, rekao je Mitrović.

U ime glumačkog ansambla prisutnima se obratila glumica Jelena Janković koja se zahvalila načelniku Kosovsko-pomoravskog okruga Srđanu Mitroviću na podršci i istakla da će se svi zajedno truditi da i dalje postižu uspehe.

“Ljubav prema pozorištu i naše međusobno prijateljstvo su doprineli i našem uspehu. Nama je pozorište druga porodica”, rekla je Jankovićeva.

Na prijemu je takođe prikazan i kratkometražni film o boravku glumaca na FEDRASU u Malom Crniću.

Inače, srpsko pozorište Gnjilane će naredne 2017. godine obeležiti 80. godina svog postojanja.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020