Vesti
Kultura

“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”

Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Iz predstave (Foto NPP)

Radnja predstave je smeštena neposredno i tokom Drugog svetskog rata a publika je pratila gotovo apsurdne događaje u jednoj porodici u to vreme. Priča je ispričana iz perspektive devojčice koju je igrala Jelena Orlović, glumica Narodnog pozorišta u Prištini.

“Ja sam jedva čekala da vidim kako će nas publika ovde prihvatiti i kao i uvek razumeli su sve od početka do kraja. Komad je izazovan, ima dosta likova ali mogu da se pohvalim time da je ovo stvarno bila jedna kolektivna predstava i da smo svi radili kao jedno. Što se mene tiče ne postoji glavna uloga. Što je moja porodica bila bolja u igranju, to je meni davalo više vetar u leđa da igram svoju ulogu”, kaže Jelena Orlović.

Iako je komad napisan za vreme komunističke Jugoslavije, priča je aktuelna i danas.

“To je priča o jednoj porodici koja preko noći mora da se snalazi u nekim sistemima, u slobodi koja liči na okupaciju, u okupaciji koja nekako ispadne lakša od slobode. To je puno događaja, puno istorije tako da se na pola ručka promeni vlast, promeni sistem, a oni samo pokušavaju da budu jedna porodica. I taj deo mi se čini da je nažalost stalno aktuelan, bezprekidan i nikako da nešto duže živimo u nekom miru, da vidimo ko smo, da vidimo šta smo, stalno nešto mora da se preživljava i da se nešto dovijamo”, kazao je posle premijere reditelj Ivan Vuković.

Uloga oca, pijanca, pripala je glumcu Kruševačkog pozorišta Bojanu Veljoviću. Njegovo igranje izazvalo je najveće oduševljenje i smeh kod gračaničke publike.

“Nije zadatak ovog lika da izazove smeh tokom predstave, ali jeste ta neka vrsta odmorišta i jedna vrsta relaksacije koju je taj lik kroz alkohol našao da prebrodi svo to vreme u kome je živeo. Ja ga zato namerno igram zadovoljnog, on pije da bi bio nasmejan. Tako da moj cilj nije bio da to uradim ali mi je drago ako je to tako ispalo”, kaže glumac.

Gračanička publika je sinoćnjim aplauzom pokazala koliko se zaželela pozorišta. Posle pauze zbog epidemiloških mera koje su bile na snazi donedavno, ovo je bilo prvo igranje predstave u Gračanici.

“Prija posle dužeg vremena i malo mi je krivo što nije bilo više ljudi, ne znam zašto je to tako, da li zato što je radna nedelja, ali svakako da sam očekivao da vidim i neke svoje prijatelje ovde večeras”, kaže Stefan Fiipović.

“Glavni utisak večeri mi je da sam posle više od godinu dana u pozorištu. Generalno što se predstave tiče, priča je jako dobra, jako mi se tema dopala ali mi nije toliko držala pažnju kao što su prethodne predstave to znale”, kaže Marija Radulović.

Posle premijere u Kruševcu i Gračanici, predstava “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” igraće se večeras i u Zubinom Potoku, a na leto je očekuje Beogradski letnji festival.

 Ostale vesti

„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
  • 26.04.2021
Milojko Milićević gost
Gost Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u utorak, 27. aprila 2021. godine od 19 časova biće pisac, kompozitor i muzičar Milojko Milićević iz Raške.
  • 26.04.2021
Predstava „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ sutra premijerno u Gračanici

Premijerno izvođenje predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, po tekstu Bore Ćosića, a u režiji Ivana Vukovića zakazano je za sutra u 19 časova u Gračanici. Predstavu izvode glumci Narodnog pozorišta Priština u saradnji sa kolegama iz Kruševca.

  • 25.04.2021