Vesti
Kultura

Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu

U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
Petar Rakić (Foto Kontakt plus)

Crkveni hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice, koji sledeće godine obeležava veliki jubilej – 30 godina postojanja, osvojio je zlatnu medalju u kategoriji najboljih crkvenih horova na tradicionalnom međunarodnom horskom festivalu "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini, održanom od 16. do 18. oktobra.

“Hor je dobio 97 poena, a konkurencija je bila jaka. Ovo je bilo onlajn takmičenje. Mi smo izvukli 4-5 numera koje su uživo otpevane prošle godine, koje smo poslali tamo. Oni su to čuli i hor je osvojio prvo mesto”, kaže za Radio Kontakt Plus, horovođa Petar Rakić.

Na istoj manifestaciji, legenda mitrovičke muzičke scene, Petar Rakić, je po prvi put osvojio nagradu za aranžman. U pitanju je duhovna kompozicija “Ninje otpuščaješi”.

“To mi je prva nagrada kada je duhovna muzika u pitanju. Ja jesam pisao, ali sam uvek proveravao sebe i u tom polju bio odgovoran. Mentor mi je bila Tamara Petijević, doktor muzike, koja poznaje duhovnu muziku. Ima hor ‘Stefan Dečanski’ koji je dolazio ovde kod nas. Ona je stvarno doajen u duhovnoj muzici. Inače radi kao profesor violine u muzičkoj školi u Novom Sadu. Mi smo zbratimljeni. Kada sam počeo da pišem duhovnu muziku, ona mi je pružala podršku… Čak je odnela moje note u Maticu Srpsku, da priloži u arhiv ako treba nekome”, otrkiva za Radio Kontakt plus Petar Rakić.

Na ovom horskom festivalu takmičilo se više od 30 ansambala, u devet takmičarskih kategorija, kao i 20 solo pevača.

Takođe, Džez i bluz festival “North city” dobitnik je povelje za izuzetan doprinos razvoju bluz, džez i rok muzike „Godum 2020“, koju organizuje Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

Dobitnici povelja za izuzetan doprinos razvoju bluz, džez i rok muzike, pored Džez i bluz festivala “North city” su: Dragan Marković Mare, Ivan Makragić, Vlada Marić, „Multimedija mjuzik", Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora „PI" i SOKOJ.

Nagradu za životno delo će ove godine dobiti proslavljeni gitarista i frontmen grupe „Smak“, Radomir Mihailović Točak.

Najbolja rok grupa 2019. je „Riblja čorba“, nagrada za pop muziku pripašće grupi „S.A.R.S", najbolji džez sastav je „Kvartet Dragan Ćalina", a nagradu za najbolje mlade snage dobija grupa „Buč Kesidi". Udruženje će uručiti i nekoliko povelja zaslužnim pojedincima i udruženjima.

U odnosu na prethodne godine, dodela nagrada biće održana onlajn, 28. oktobra u Velikoj sali Ateljea 212 u Beogradu, bez prisustva zvanica i kolega.

Petar Rakić je priznanje za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva i interpretacije na polju džeza, zabavne i rok muzike dobio prošle godine, a istu nagradu poneo je i Nenad Ilić, muzički urednik Radio Kosovske Mitrovice za emisiju “Radio sećanja” u kojoj se neguje evergrin muzika.

 Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021