Vesti
Kultura

Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu

U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
Petar Rakić (Foto Kontakt plus)

Crkveni hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice, koji sledeće godine obeležava veliki jubilej – 30 godina postojanja, osvojio je zlatnu medalju u kategoriji najboljih crkvenih horova na tradicionalnom međunarodnom horskom festivalu "Majske muzičke svečanosti" u Bijeljini, održanom od 16. do 18. oktobra.

“Hor je dobio 97 poena, a konkurencija je bila jaka. Ovo je bilo onlajn takmičenje. Mi smo izvukli 4-5 numera koje su uživo otpevane prošle godine, koje smo poslali tamo. Oni su to čuli i hor je osvojio prvo mesto”, kaže za Radio Kontakt Plus, horovođa Petar Rakić.

Na istoj manifestaciji, legenda mitrovičke muzičke scene, Petar Rakić, je po prvi put osvojio nagradu za aranžman. U pitanju je duhovna kompozicija “Ninje otpuščaješi”.

“To mi je prva nagrada kada je duhovna muzika u pitanju. Ja jesam pisao, ali sam uvek proveravao sebe i u tom polju bio odgovoran. Mentor mi je bila Tamara Petijević, doktor muzike, koja poznaje duhovnu muziku. Ima hor ‘Stefan Dečanski’ koji je dolazio ovde kod nas. Ona je stvarno doajen u duhovnoj muzici. Inače radi kao profesor violine u muzičkoj školi u Novom Sadu. Mi smo zbratimljeni. Kada sam počeo da pišem duhovnu muziku, ona mi je pružala podršku… Čak je odnela moje note u Maticu Srpsku, da priloži u arhiv ako treba nekome”, otrkiva za Radio Kontakt plus Petar Rakić.

Na ovom horskom festivalu takmičilo se više od 30 ansambala, u devet takmičarskih kategorija, kao i 20 solo pevača.

Takođe, Džez i bluz festival “North city” dobitnik je povelje za izuzetan doprinos razvoju bluz, džez i rok muzike „Godum 2020“, koju organizuje Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije.

Dobitnici povelja za izuzetan doprinos razvoju bluz, džez i rok muzike, pored Džez i bluz festivala “North city” su: Dragan Marković Mare, Ivan Makragić, Vlada Marić, „Multimedija mjuzik", Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora „PI" i SOKOJ.

Nagradu za životno delo će ove godine dobiti proslavljeni gitarista i frontmen grupe „Smak“, Radomir Mihailović Točak.

Najbolja rok grupa 2019. je „Riblja čorba“, nagrada za pop muziku pripašće grupi „S.A.R.S", najbolji džez sastav je „Kvartet Dragan Ćalina", a nagradu za najbolje mlade snage dobija grupa „Buč Kesidi". Udruženje će uručiti i nekoliko povelja zaslužnim pojedincima i udruženjima.

U odnosu na prethodne godine, dodela nagrada biće održana onlajn, 28. oktobra u Velikoj sali Ateljea 212 u Beogradu, bez prisustva zvanica i kolega.

Petar Rakić je priznanje za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva i interpretacije na polju džeza, zabavne i rok muzike dobio prošle godine, a istu nagradu poneo je i Nenad Ilić, muzički urednik Radio Kosovske Mitrovice za emisiju “Radio sećanja” u kojoj se neguje evergrin muzika.

 Ostale vesti

U Gračanici premijerno film
Igrani film "Dara iz Jasenovca", reditelja Predraga Gage Antonijevića biće prikazivan narednih sedam dana u Gračanici i drugim sredinama na Kosovu.
  • 24.11.2020
Pesnik Mošo Odalović nagradu poklonio zavičaju
Godišnja nagrada Zadužbine „Rodoljub Nićiforović“ iz Pariza pripala je ove godine srpskom pesniku za decu Mošu Odaloviću koji je ovu nagradu posvetio selu Staro Gracko kod Lipljana.
  • 24.11.2020
Neuspeh festivala
Kampanju „Sloboda ima ime – OVK“, osmislila grupa je od šest umetnika i intelektualaca od kojih su dvoje prikazani beogradskoj publici u sklopu festivala "Mirdita, dobar dan" – umetnica i poslanica DPK Eljiza Hodža, i glumac i režiser, Fatmir Spahiu. Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije saopštila je da kao neuspeh festivala vidi činjenicu da neki od nekadašnjih učesnika "učestvuju u kampanji slavljenja optuženih za ratne zločine i u pritiscima na rad Specijalizovanih veća u Hagu".
  • 17.11.2020
Učenici nagradama ukrasili Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ Priština pohađa više od 150 talentovanih osnovaca i srednjoškolaca. Koliko su mladi muzičari sa centralnog Kosova posvećeni i marljivo rade najbolje se ogleda u brojnim nagradama koje krase hodnike ove obrazovne ustanove.
  • 16.11.2020
Gračanica: Sutra otvaranje izložbe
Izložba radova mladih vajara Kosova i Metohije, pod nazivom “Bezimeni”, biće otvorena u petak, 6. novembra od 19 časova u Domu kulture u Gračanica.
  • 05.11.2020
Film „Ime naroda“ otvorio 6. Međunarodni filmski festival KiM

Šesti "Međunarodni filmski festival Kosovo i Metohija" (MFFKIM) otvoren je u Domu kulture Gračanica prikazivanjem filma „Ime naroda“ reditelja Darka Bajića. Do četvrtka publika će imati prilike da pogleda domaće bioskopske hitove i nekoliko stranih.

  • 03.11.2020