Vesti
Kultura

Preminuo likovni umetnik Velizar Krstić

Istaknuti likovni umetnik i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Velizar Krstić preminuo je jutros u 74. godini, posle duže bolesti.
Preminuo likovni umetnik Velizar Krstić
Velizar Krstić sa mlađim kolegom prilikom dodele Longina (Foto Kim arhiva)

Vest o smrti umetnika saopštio je i Dom kulture Gračanica, gde je Krstić bio laureat nagrade „Longin“ 2017. godine, za sveukupno likovno stvaralaštvo.

„Posebno mi je drago što nagrada dolazi iz Gračanice. Bio sam iznenađen nagradom, jer postoji mnogo dobrih umetnika u našoj zemlji. Došao sam na ovo sveto mesto da se zahvalim“, kazao je prilikom primanja nagrade Velizar Кrstić.

Likovna publika u Gračanici je imala prilike da uživa u Кrstićevim slikama u junu 2018. godine, kada je njegovom izložbom otvorena vidovdanska likovna kolonija, na kojoj je bio jedan od učesnika, time je, kako navode iz Doma kulture obogaćen fundus njihove galerije sa dve slike.

 Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020